Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Csodaszer a konyhából: a mustár

2016-08-15

Minden konyhában ott lapul, az íze miatt szinte naponta fogyasztod, de fogalmad sincs arról, mennyi mindenre hat jótékonyan a mustár. Ez a fűszer sokkal sokoldalúbb, mint gondolnád! Olyan különféle vegyületeket tartalmaz, amely gyógyító tulajdonságokkal koronázza meg.

 

 

Történelmi gyökerek: A mustár korántsem csak az ízlelőbimbók barátja. A gyógyítók ősidők óta tudják, hogy csípőssége hígítja a nyálkát, így meghülés vagy influenza esetén könnyebbé teszi a légzést. Őseink univerzális csodaszerként tekintettek a mustárra: már az egyiptomi, a sumer és kínai gyógyítók is gyógyszerként használták a mustármagot. A híres görög orvos, Dioszkoridész pedig a legkülönfélébb rendellenességeket kezelte mustárral, például az epilepsziát és a mandulagyulladást. A rómaiak fogfájás ellen rágcsálták a magokat,  a rovarcsípéseket pedig mustárbalzsammal kenték be. A leghíresebb mustáros "orvosság" azonban a mustártapasz, amelyet az orvostudomány atyja  Hippokratész ideje óta használnak tüdőpanaszok és reuma kezelésére. Hatékonyságát bizonyítja, hogy a gyógyítók világszerte sok más betegséget is kezeltek mustártapasszal. Melléfogások persze itt is akadtak: ma már nevetségesnek tűnik például, hogy a 18. századi Oroszországban az elmebetegséget is mustártapasszal próbálták gyógyítani.

Mit tartalmaz? A mustármagban nagy mennyiségben vannak jelen a glükozinolátoknak nevezett növényi tápanyagok - ezek adják a növény fűszeres ízét. Ezek a vegyületek segítenek  a vastag-és végbélrák elleni védekezésben. A mustármag az omega-3  zsírsavaknak, a triptofán nevű aminosavaknak, a szelénnek és a magnéziumnak is jó forrása- bár kedvező hatásuk eléréséhez napi két teáskanál mustármagot kellene fogyasztani. Végül a mustármagban jókora adag mirozin és szinigrin található- e vegyületek hígan folyóvá teszik a nyálkát, melyet így könnyebb kiüríteni a szervezetből.

Melengető "orvosság" A gyógynövényekkel foglakozó szakemberek szerint a mustár serkenti a vérkeringést, s ez az alkalmazás helyén kellemes melegérzetet kelt. Úgy tűnik, hogy a Cayenne borshoz hasonlóan a mustár  is kiüríti az idegsejtekből a fájdalomérzések agyba való továbbításához nélkülözhetetlen úgynevezett P-anyagot.  A forró vízbe szórt mustárporral készített lábfürdő igazi univerzális "orvosság": mivel a lábfejbe vonzza a vért, a fej ereiben csökken a vérnyomás és javul a vérkeringés, enyhülhet a felfájás, kitisztulhat az eldugult orr, csillapodhat a láz.. Orrdugulás és légúti váladéklerakódás esetén klasszikus kezelés a mustártapasz. Ehhez törjünk össze néhány evőkanálnyi mustármagot, majd keverjük el egy csésze liszttel és némi vízzel, hogy sűrű paszta legyen belőle. Ezt kell azután a mellkasra kenni. A mustár illata segít kitísztani a bedugult orrot, a "meleg" pedig fokozza a mellkasi vérkeringést és könnyebbé teszi a légzést. A tapaszt nem szabad túl sokáig -általában 15 percnél tovább- fönt hagyni, mert kimarhatja a bőrt. Ez a tünet megelőzhető, ha a tapasz fölvitele előtt alaposan bekenjük a bőrt vazelinnel. A mustártapasszal való érintkezés után nagyon fontos az alapos kézmosás! Mustáros kézzel nem szabad szemhez nyúlni!

-LaM-