Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Csoki. Isteni eledel vagy bűnös étek?

2016-07-11

A csokoládé az emberiség egyik legfinomabb csemegéje. A történelem folyamán gyakran tulajdonítottak neki mítikus, mágikus tulajdonságokat, illetve gyógyító hatással is felruházták. A kakaóbab egy trópusi fa gyümölcse. Tudományos neve méltón fejezi ki: Theobroma cacao, vagyis "Istenek eledele".

A minőségi csokoládé valódi öröm.  Tudtad, hogy számos kedvező élettani hatása van és kismértékű fogyasztása előnyös a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében? Bizonyított tény, hogy 100 gr. étcsokoládé olyan mértékben csökkenti a vérnyomást, hogy ennek eredményeként a szívinfarktus és a szélütés kockázata 21%-kal alacsonyabb. A csoki, frissítő hatású theobromin tartalmának köszönhetően hangulatjavító, amit köztudottan boldogsághormonként ismerhetünk. Flavinoidokat tartalmaz, amelyek szerepet játszanak a vérrögök képződésének csökkenésében. Étcsoki fogyasztásával javíthatsz a memóriádon, a problémamegoldó készséget és a reakcióidőt is előnyösen befolyásolja, rossz látási viszonyok között javít a látáson, csillapítja a köhögést.

A csokoládé eredete: A kakaóbabot az aztékok Quetzalcoatl, vagyis Kígyó Isten ajándékának tekintették. A belőle készült főzetet egyrészt serkentő hatása miatt fogyasztották, másrészt hittek az aromás ital bölcsesség és életerő növelő hatásában. Amikor Kolombusz  és katonái Amerika felfedezésekor a szárazföldre léptek, az őslakók parányi, ovális  barna diókkal ajándékozták meg őket, valamint kaptak az erősítő italból is. Az őslakosok ezt a bizonyos italt hívták xocolatl-nak, amiből később a csokoládé elnevezés kialakult.  A xoclatl elkészítéséhez a kakaóbabot megpörkölték, megőrölték, majd vizet öntöttek hozzá és felmelegítették.  A kakaóvaj kinyerése után kukoricalisztet szórtak bele, hogy sűrűbb legyen. Különféle fűszerekkel ízesítették, így erős paprikával is, mely pikáns aromát adott a masszának. Kolombusz és társai le voltak nyűgözve a furcsa italtól, de még nem jöttek rá a benne rejlő üzleti lehetőségekre.

Folytatjuk! A kakaó útja Európába és a csokoládé készítés kezdetei...

-LaM-