Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Emlékezetjavító ételek?

2016-07-15

Házi gyógymódok modern megközelítésben, avagy a kamra legjobb gyógyító szerei.

Számos közkedvelt konyhai alapanyag "működik" természetes "orvosságként".

Nagyanyáink módszereinek eredményességét sok esetben a legújabb kutatási eredmények is igazolják.

A középkorú férfiak és nők többsége bizonyára tudja, milyen a "pillanatnyi emlékezet kihagyás", amikor a memória "kikapcsol". Ahogy öregszünk, agyunk másként tárolja az emlékeket, s emiatt nehezebben tudjuk felidézni a tényeket. A probléma hátterében ugyanakkor nem mindig az öregedés áll. Megzavarhatja az összpontosítást, ha túl sok fontos részletet próbálunk megjegyezni. Hatással lehetnek az emlékezetre a pajzsmirigyműködés  zavarai,  egyes gyógyszerek (közöttük a vérnyomáscsökkentők is) , a szorongás és a rák is. Szerencsére gyakran néhány egyszerű, házilagos módszerrel is sokat javíthatunk a memóriánkon. Az utóbbi időben feledékenyek vagyunk?  Gondoljuk át, hogyan alszunk mostanában. A krónikus alváshiány hatására ugyanis  összezsugorodhat az agy  pontos emléktárolásáért felelős része , a hippocampus. Sőt a vizsgálatok szerint már néhány napi nem elegendő alvás is  megterheli az agyat  és az emlékezetet is megzavarhatja. Rossz hatással van az emlékezetre a dohányzás ( a passzív dohányzást is beleértve), a túlzott alkoholfogyasztás  és a kábítószer-élvezet.

Szokjunk rá a magvakra!  Az aggyal foglalkozó szakértők azt javasolják, hogy emlékezetünk javítása érdekében rágcsáljunk rendszeresen különféle magokat. Ennek az a magyarázata, hogy a magok -különösen a len, a napraforgó, a szezám és a tökmag - sok magnéziumot tartalmaznak, márpedig ez az ásványi anyag segít megóvni az agyat a sejtek számára igen káros túlingerléstől.

Együnk halat! Amikor a nagymamák azt mondják az unokáiknak, hogy egyél halat, mert jót tesz az agynak,  akkor nem a levegőbe beszélnek. A lazac, makréla, hering és szardínia rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz: ezek az egészséges zsírsavak hozzájárulnak az agysejtek gyulladásának megakadályozásához.

Hasznos az aszalt szilva (és kisebb mértékben a mazsola is)! Ugyanis az aszalt szilva a szabad gyökök (instabil, a sejteket károsító molekulák) semlegetésének bajnoka. Ne feledjük: emlékezetvesztéssel jár, ha a szabadgyökök kedvükre garázdálkodhatnak az agyban.

Kövessük Popeye-t! A spenót is hatásos a szabad gyökök ellen, ráadásul azon kevés élelmiszerek egyike, amelyekben alfa-linolénsav (ALA) található Ez az anioxidáns különösen hatékonyan óvja az agysejtjeinket.

Szokjunk rá az indiai ételekre! A kurkuma, ez a currykben és más indiai ételekben is fontos szerepet játszó fűszer, a kurkumin nevű  antioxidánstól kapja élénksárga színét. A kurkuma akkor keltette fól az Alzheimer-kórral foglalkozó tudósok figyelmét, amikor feltűnt nekik, hogy Indiában, ahol a főzéshez rengeteg kurkumát használnak, viszonylag ritkán fordul elő a betegség.

Keressük a shiitakét! Amerikai tudósok felfedezték. hogy a kurkumin és a D-vitamin kombinációja az Alzheimer-kórban szenvedők agyában kialakuló qamiloid plakkok eltávolítására késztetheti az immunrendszert. A D-vitamin egyik  legjobb -és legízletesebb- forrása a shiitake gomba.

Szórjuk meg fahéjjal! Az emlékezet megőrzésében nyújott segítség csak egy a sok közül, amiért ez a finom és illatos fűszer a lehető leggyakrabban érdemes használni. Csillapítja a gyulladásokat és hatékony antioxidáns, sőt a koleszterinszintet és a vércukorszintet is csökkenti.

Ne feledjük a teát! Holland kutatók nemrég igazolták, hogy a zöld tea két összetevője, az L-teanin és a koffein is jótékonyan hat az éberségre.

Érdemes otthon körülnézni a kamrában! Ha úgy tetszik, gyógyuljunk házipatikával!

-LaM-