Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Tényleg mérgező a citrusok héja?

2016-12-13

Hosszú időt vesz igénybe, amíg az ön által vásárolt gyümölcsöt, leszedik és a pultra helyezik.
Van fogalma arról, hogy mi az ára annak, hogy egy citrom, vagy egy narancs hetekig elálljon, megőrizze szépségét?
Azt is tudja, hogy a  gombaölő hatású szerek, amivel a gyümölcsök héját kezelik fenolfélék és például lenyelve és belélegezve is mérgezőek? Ha felszívódnak, kábultságot, vesebántalmakat, légzés- és szívbénulást okozhatnak?

Még a hazai termékeknél is legalább  egy hetet vesz igénybe, hogy az ön által vásárolt gyümölcsöt , leszedjék, elszállítsák, becsomagolják, továbbszállítsák, kicsomagolják és pultra helyezzék. A gyümölcsök egy részét éretlenül szedik le, nehogy megromoljanak, amíg a boltba kerülnek. Így aztán a kérdés : "biztos, hogy friss?"-  okafogyottá válik...mert nem, NEM FRISS! Hogy mennyit kell kibírniuk a déligyümölcsöknek, a narancsnak, mandarinnak, grapefruitnak, banánnak? A származási ország ismerete támpontot adhat arról, hogy a gyümölcsök mennyi időt utaznak. A ragyogóan fényes héj sem garancia a frissegségre, ugyanis egyes termékeket viasszal tartósítanak.
De van-e fogalma arról mindenkinek, hogy mi az ára annak, hogy egy citrom, vagy egy narancs hetekig elálljon, megőrizze szépségét? Sajnos, lassan természetessé vált a vegyszeres kezelés, a növényvédő és gombaölő szerek használata. A citrusokban majdnem mindig  kimutahatóak vegyszermaradékok. Ezért nem ajánlatos  a gyümölcs héját elfogyasztani, vagy süteményekbe felhasználni. De alkoholba áztatni sem,  mert a szerves növényvédő szerek alkoholban jól oldódnak.

Azt, hogy a gyümölcsön csak viaszréteg van, vagy növényvédő szerrel is kezelték-e, a termék címkéjén vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón fel kell tüntetni.  A vásárlóval azt is közölni kell, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan . (derül ki a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményéből)

A citrusfélékhez leggyakrabban használt gombaölő szerek  bifenil (E230), orto-fenil-fenol (E231), nátrium-orto-fenil-fenolát (E232), tiabendazolt (E233), imazalil,  prokloláz

A bifenil biológiai hatása: megakadályozza a penészgombák növekedését, ezért az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmazzák,  elsősorban citrusfélék szállítása során.

A fenolfélék például lenyelve és belélegezve is mérgezőek, ha felszívódnak, kábultságot, vesebántalmakat, légzés- és szívbénulást okozhatnak.

Az üzletekben található aszalt vagy kandírozott citrushéj-készítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél a friss reszelt héj helyett ezeket érdemes használni.


-LaM-