Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Győzze le a szomorúságot a muzsika!

2016-06-10

Hat ránk a zene, ezt valószínű mindenki tudja. Ismerős a dolog, ha máshonnan nem, akkor a mozikból, amikor a film készítői befolyásolják érzelmeinket.

A zene segítségével tudnak bennünk félelmet, szorongást, örömöt, bánatot, akár szív szakító, sírást is kiváltó érzelmeket kelteni. Az ősember még csak fadarabokat ütögetett egymáshoz, de ez is elég volt bizonyos hatások kiváltásához, tudatállapot változáshoz.  Később ezt az ember, már tudatosan kezdte használni, akár gyógyításra is. A zenei hangok használatának legmagasabb fokára Tibetben jutottak. Amerikai kutatók megvizsgálták az ott alkalmazott zenéket, zörejeket, az ott gyűjtött anyagot. A különböző hangrezgéseket fuvolával, hegedűvel és csellóval állítják elő.

A zene hat a légzésre, a vérnyomásra, az immunrendszerre, a hangulatra, befolyásolja az emésztést. Gyógyító erejét sokféleképpen felhasználják az orvosok. Az egyik hamburgi klinikán nehéz műtét előtt Chopin zongoraszonátáinak segítségével oldják a feszültséget. Máshol Dvorákra esküsznek. A jól megválasztott muzsika az aneszteziológusok szerint is sokat javíthat a beteg állapotán. Hatására rendeződik a szív ritmusa, csökken a vérnyomás, lassul az anyagcsere, gyengül az izomtónus. Mindez csökkenti a félelem- és fájdalom érzetet. A zene erejét nem csak gyógyításra, hanem tanulásra és sok minden másra is fel lehet használni. Washington államban az ázsiai bevándorlók észrevehetően gyorsabban tanulják meg az angol nyelvet, ha tanítás közben Mozart zenéje szól. A kanadai Edmonton városában a nyilvános tereken Mozart vonósnégyesei szólnak a hangosbeszélőből, a zaklatott járókelők megnyugtatására. Kiderült: még a kábítószer-kereskedelem is lanyhult a zene hatására. A japán Ohara szeszfőzdéiben Mozart melódiái mellett készül a rizspálinkához az élesztő. A szakértők szerint különlegesen jó a minősége.

Minden zenének megvan a maga ritmusa, dallama és hangszíne, ami befolyásolja azt, hogy hogyan reagál rá a szervezeted. A tudósok szerint pedig a legjobb hatással a klasszikusok vannak rád.

  • Az ideális zenék álmatlanság ellen: Szimfóniák lassú tételei, Beethoven: Holdfény szonátája, Bach: csembaló darabjai, Schumann: Álmodozása, Gershwin: Nyáridőben, című darabok.
  • Baleset, sokk ellen: Feszültség oldásra olyan zenét lehet ajánlani, amelyet jól ismer és szeret a beteg.
    Ravel: Bolerója, Mendelssohn: e-moll hegedűversenye, vagy a "Hair" című musicalből a "Let the Sunshine In" című szám segíthet abban, hogy ismét talpra álljon, maga is akarja a gyógyulást
     
  • Depresszió ellen:Minden barokk zenének hangulatjavító hatása van. Felhasználható még: Vivaldi: Négy évszaka, Bach: I. brandenburgi versenye, Beethoven: VIII. szimfóniája és Gershwin: Fascinating Rhytm című munkája.
  • Feltöltődéshez energiaforrásként:
    Beethoven: IX. szimfóniája (különösen az Örömóda), Bach: D-moll toccata és fúgája, vagy V. brandenburgi versenyének első tétele, Leonard Bernstein: West Side Storyjából az I Feel pretty című dal

A komolyzene, gyógyír a lelki fájdalomra, fejleszti a memóriád és éberebbé tesz, segít megismerni magad és kordában tartani a vérnyomást, hatékony nyugtató- és altatószer.