Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Káros-e az elektroszmog?

2016-12-16

A mobiltelefonok rákot okozhatnak, figyelmeztetett 2011-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Később egy brit  rákkutató intézet azt közölte egy tanulmányban, hogy a mobiltelefon használata nem kockázati tényező az agydaganat kialakulásában. Mi az igazság? Mennyire veszélyes az érzékszerveinkkel nem észlelhető, úgynevezett elektroszmog?

Az ébresztőórától a mobiltelefonig, otthon és a munkahelyen is elektromágneses terek vesznek körül bennünket, csaknem folyamatosan. Vajon káros hatással vannak ránk? Sok minden része az életünknek, amiknek köze van az elektromossághoz, elektromos hullámokat bocsát ki magából és elektromos mezőket hoz létre. Mindegy, hogy a hajszárítóról vagy a számítógépről van szó: ahogy bekapcsoljuk őket, elektroszmog termelődik. Ugyanilyen elektromágneses sugárzást bocsátanak ki a mobiltöltők, a rádiós ébresztőórák hálózati adapterei, a régebbi típusú bébiőrzők tápegységei, vagy éppen a falakban futó elektromos vezetékek. Nem könnyű megmondani milyen betegségekhez  vezethet az elektroszmog, kétféle álláspont létezik. Van egy hivatalos határértékszint: ettől felfelé számít károsnak az elektromos sugárzás. Ám némely szakértő szerint a szintet túl magasra tették. Az épületbiológia ( az épület emberi szervezetre gyakorolt hatásait tanulmányozza) a természetben kialakult határértéket veszi alapul és innen közelít a problémához. Nem a közvetlen hatásra öszpontosít,  mint a hivatalos nézőpontot képviselők, hanem figyelembe veszi a lehetséges, hosszú távú következményeket. Magyarországon a hivatalos határérték elektromos terekre 5000 V/méter, ilyen magas érték azonban nem is fordulhat elő egy lakásban. Az épületbiológia 5V/méternél húzza meg a határt. A fekhelyünk környezetében ne legyen ennél magasabb az elektroszmog értéke! Szervezetünk reakciója az elektromos mezőkre azok erősségétől és frekvenciájától függ. Számos kutatás ellenére sem sikerült még egyértelműen eldönteni, vajon tényleg rákot okoz-e az elektroszmog. A WHO a lehetséges rákkeltő  katagóriába sorolta a mágneses tereket.

Mit tehetünk?

Kikapcsolás után ne hagyjuk készenléti állapotban a pl. a tévét vagy az egyéb elektromos berendezéseket. Az ágy/fekvőhely 1,5 méteres környezetében húzzuk ki éjszakára az elektromos eszközöket! Száműzzük a hálószobából a vezeték nélküli telefont!

-LaM-