Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

A netfüggés rosszabb mint a kábszerek

2016-11-14

Létezik ilyen? Magyar kutatók szerint, az internetfüggőség hasonló elváltozásokat okoz az agy szerkezetében, mint a kábítószerfüggőség. A függőség fogalmát már jó ideje nem csupán az alkohollal vagy a kábítószerekkel kapcsolatban használják. Tárgyak, kapcsolatok, viselkedési formák is okozhatnak függőséget, hiányuk súlyos megvonási tünetekkel járhat.
 

Az internet ma már a mindennapi élet része. Kapcsolattartásra, kapcsolatteremtésre, munkára, tanulásra, szórakozásra, információszerzésre is használjuk. Neten ismerkedünk, neten csevegünk, neten nézünk filmet, hallgatunk zenét, olvasunk híreket. Önmagában az, hogy sokat vagy a gép előtt még nem biztos, hogy függőséget jelent, de érdemes tudatosan határokat szabni magadnak a számítógéppel tölthető időre vonatkozva, végiggondolni szabadidőd mekkora hányadát szeretnéd internetezéssel tölteni.

Milyen jelei vannak a függőségnek?

Ha valaki függő, a függőséget okozó tevékenységet nem azért folytatja, mert szereti, hanem mert úgy érzi, tennie kell. Jellemző a hozzászokás, az egyre nagyobb „dózis" igénye is, azaz, például ha a facebookon töltött idő hétről hétre nő... A közösségi hálók, az online játékok különösen veszélyesek, könnyen rájuk lehet szokni. Talán a legbiztosabban a megvonási tünetek jelzik a függőséget. Hogyan érzed magad, ha pár napig nem jutsz internet közelbe vagy ha otthon eltiltanak a gépezéstől? Ha ilyenkor jellemző a hangulatod hirtelen változása, az idegesség, a feszültség, ingerlékenység, érdemes elgondolkodni rajta nem tölt-e be túlontúl nagy szerepet mindennapjaidban az internet. Egy jel lehet az is, ha nehezen tudod irányítani, vagy keretek közé szorítani, hogy mennyi időt töltesz a gép előtt. Lehet hogy azzal a szándékkal ültél le a gép elé, hogy csak fél órát szeretnél játszani, de nem bírod abbahagyni, és akár órák röppennek így el. Fontos jel lehet az is, ha az internetezés, gépezés kezdi kiszorítani a többi tevékenységet az életedből, egyre kevesebb más dolog érdekel, vagy köt le. Ha már észleled magadon a függés jeleit vagy van valaki a barátaid között, akiről úgy gondolod érintett, kérjetek segítséget!

.Hogyan alakul ki a függőség?

Az internet gyakran azzal csábít, hogy egy színesebb, könnyebb, érdekesebb világot kínál. Sokan akkor neteznek többet a szükségesnél, ha valami stressz éri őket, magányosak, szoronganak, vagy az unalom elől menekülnek. A szörfölés, chatelés eltereli figyelmünket rossz érzéseinkről, de ez a hatás csak átmeneti. A negatív gondolatok egy ideig visszaszorulnak, de a számítógép előtt töltött órák hosszabb távon növelik a stresszt, elszigeteltséget, a magányosságot. Sokszor egyszerűbbnek tűnik a közösségi oldalakon, chaten, internetes játékok segítségével ismerkedni, de ezek a kapcsolatok gyakran nem tudnak elmélyülni. Így egyre több lesz a rossz érzés – és egyre többet kell netezni ezek elnyomásához.

Mit lehet tenni megelőzésképpen?

Ha sokszor menekülsz a gép elé a rosszkedv elől, érdemes végiggondolni milyen problémák okozzák a negatív hangulatodat és ha szükséges kérj bátran segítséget azok megoldásához! A rosszkedv, a szorongás vagy az unalom leküzdésének vannak hatékonyabb és egészségesebb eszközei is, mint a neten lógás. Szánj rá egy kis időt és energiát, hogy kitapasztald, neked mi segít feloldani a stresszes állapotot és útjukra engedni a rossz érzéseket! Talán a mozgás, vagy a zene? Találkozás a barátokkal vagy egy családi program? Vagy éppen egy kis nyugi, olvasgatás vagy magányos séta tud kikapcsolni? Bármelyik jobb választás, mint a céltalan böngészés vagy végtelen chatelés. Ha egyedül nem találsz megfelelő módszert a stressz kezeléséhez, kérj segítséget egy pszichológustól!

Internetüggő vagyok?

Ha az alábbi pontok legalább fele igaz rád, valószínűleg túlságosan kötődsz a nethez.
• Akkor is folyton a netre gondolsz, ha éppen nem vagy gép közelben?
• Nem tudod kontrollálni az internet előtt töltött időt, sokszor ott ragadsz a monitor előtt?
• Ingerültté és türelmetlenné válsz, ha nem gépezhetsz?
• Nem szívesen vallod be, mennyi időt töltöttél a neten?
• Elhanyagolod a kötelezettségeidet?
• Egyre ritkábban találkozol (személyesen) a barátaiddal?
• A virtuális világot előnyben részesítésed az offline életedhez képest?

Hogy lehet leszokni?

Keress alternatív programokat! Menj el sportolni, koncertre, bulizni, színházba, múzeumba, moziba vagy olvass, hallgass zenét, ha nagyon rád tör az unalom. Amikor csak teheted, menj társaságba, próbálj minél több időt a barátaiddal vagy a családtagjaiddal tölteni! Az is segíthet, ha előre megtervezed az internethasználatodat! Gondold végig, mihez lesz ma feltétlenül szükséged a számítógépre, és előre döntsd el, mennyi időt tölthetsz a net előtt. Gondold át, mi okozhatja a kialakult függőséged! Talán megoldatlan konfliktusok, stressz, depresszió vagy unalom gyötör? Kérj segítséget, ha szükséges!

-LaM-