Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

A svédmasszázs svédmasszázs

az öreg kontinens legelterjedtebb, legnépszerűbb masszázsa, ráadásul alapja nagyon sok újabban kifejlesztett masszázs programnak, mint a sportmasszázs vagy a szegmentmasszázs.
Egy szakszerű svédmasszázs rövid idő alatt regenerálja az izomzatot, pihentté teszi, oldva az izom minden merevségét, görcsös pontjait, csomóit, a Trigger pontokat. 

 Pehr Henrik Ling, a vívómester

Egy  svéd vívómester, Pehr Henrik Ling (1776–1839) fejlesztette ki, rendszerezte  és határozta meg a svédmasszázs fogásrendszerét. Foglalkozott a masszázs hatásaival és javallataival is.
Ling volt, aki Stockholmban 1813-ban megalapította a központi Gyógytorna és Masszázsintézetet („Zentralinstitut für Heilgymnastik und Massage“)
A svédmasszázs kézzel végzett, az emberi szervezetet mechanikai ingerek által befolyásoló kezelési technika. Egyes keleti masszázsoktól eltérően közvetlen fiziológiai hatásokra épít, ám a személyes törődés érzete a lelki egészségnek is jót tesz. A masszázst ruhátlan testfelületen, vivőanyaggal (krém) vagy anélkül végzik. Az éppen nem kezelt testrészeket betakarják. A vendég jellemzően masszázságyon fekszik vagy masszázsszéken ül. Lehet masszírozni közönséges ágyon és földön is, ám ez a masszőr számára jobban megterhelő.
Egy teljes testmasszázs kb. egy órát tart, és heti két alkalomnál sűrűbben nem javasolt igénybe venni, mivel az túlmasszírozáshoz, fáradtsághoz, izomlázhoz vezethet. Egyidejűleg általában csak valamely terület masszázsára kerül sor, amit részmasszázsnak nevezünk. Ezek közül első helyen a hátmasszázst említjük, mivel az a leggyakoribb. A kb. félórás részmasszázsok akár napi gyakorisággal is adhatók.

 

A klasszikus svédmasszázs öt alapfogásból épül fel:

  • simítás
  • dörzsölés
  • gyúrás
  • ütögetés
  • vibráció (más néven rezegtetés)

A fogások sorrendje iskolánként eltérhet; régebben a gyúrás általában megelőzte a dörzsölést, ma inkább a fenti sorrend az elfogadott.

A modern masszázs kiegészítő fogásokat is alkalmaz, ezek: 

  • intermittáló nyomás
  • felrázás
  • kirázás
  • vezetett passzív kimozgatái    

Javallatok és ellenjavallatok:

A masszőrnek minden esetben tájékozódnia kell a vendég egészségi állapotáról!

 

Mire jó a svéd masszázs?

    Stresszoldás, lazítás
    Görcsoldás
    Fájdalomcsillapítás
    A bőr, a keringés, a nyirokrendszer állapotának javítása
    Általános közérzetjavítás
    Krónikus fáradtság ellen
    A teljesítőképesség fokozása, az izmok állapotának javítása
    Baleset, műtét utáni rehabilitáció
    A mozgásbeszűkülések kezelése
    Egyes fejfájások kezelése
    Pszichoszomatikus eredetű panaszok (görcsök, emésztési problémák) kezelése
    Krónikus gyulladások
    Ortopédiai megbetegedések kezelése (pl. lúdtalp, discopathiák, csípőficam)
    Reumatológiai megbetegedések kezelése (pl. PHS, Bechterew-kór, lumbágó, isiász, arthrosisok)
    Belgyógyászati megbetegedések kezelése (pl. székrekedés, tüdőgyulladás, keringési zavarok)
    Ideggyógyászati megbetegedések rehabilitációja (pl. stroke utáni állapot, paresis, trigeminus neuralgia)
    Végtagödéma kezelése
    Betegségek, állapotromlás megelőzése (pl. tartósan fekvő betegnél a tüdőgyulladás és az izomsorvadás megelőzése, vagy gipszelt   végtagnál a gipsz alatti izmok sorvadása ellen a konszenzuális hatás révén)

A betegségek kezelése magasabb szinten már a gyógymasszázs, illetve a nyirokmasszázs körébe tartozik. Kétséges  esetben a svédmasszőrnek is orvosi véleményt kell kérnie.

A svéd masszázs alapjain nyugszik az irodai masszázs is, amelyet azonban ruhán keresztül végeznek.

 

A svédmasszázs technikai feltételei:

A masszázs olyan ágyon vagy széken történik, amely a masszírozott személy számára a kényelmes, ellazult helyzetet, a masszőr számára pedig az egészséges testtartást biztosítja. Bármilyen izomfeszülés a masszázs hatékonyságát rontja.

A helyiség, ahol a masszázs történik, legyen világos, megfelelő hőmérsékletű, jól szellőztethető .A külső zajok maradjanak kívül a megfelelő relaxáció érdekében. Sok masszőr halk zenét is alkalmaz a hatás fokozására. Megfelelő számú párna, törülköző, lepedő is szükséges.

A masszázst lehetőleg könnyű étkezés előzze meg – sem éhgyomorra, sem teli hassal nem egészséges. A vendégnek, illetve betegnek célszerű a masszázs előtt zuhanyoznia. Ez nemcsak higiéniai szempontból előnyös, hanem ellazítja, felkészíti a testet a masszázsra, ezáltal fokozza annak hatékonyságát.

Masszírozni lehet vivőanyag nélkül, vagy hintőporral, krémmel, olajjal. Egyes masszázsoknál egyáltalán nem használnak vivőanyagot, illetve csak hintőport.

-LaM-