Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Akkor most igyunk tejet, vagy ne igyunk?

2016-06-03

Végletes nézetek a tejről. Kinek van igaza?

A napi egy pohár tehéntej valóban élet, erő, egészség?

Az orvosok, és a táplálkozáskutató szakemberek véleménye jelenleg alapvetően megoszlik a tejivással kapcsolatban.

A kutatók egymással szöges ellentétben álló eredményeket közölnek a tejről.

  • A tej köztudott vitamintartalmáról egyik helyen azt jegyzik meg, hogy az emberi szervezet számára is döntő fontosságú emiatt a tej rendszeres fogyasztása, ellenben pontosan erről a vitamintartalomról azt írja egy másik kutató, hogy a tehéntejben lévő vitaminok nem tudnak hasznosulni az emberi szervezetben.
  • A tejzsír élettani hatásáról is megoszlanak a vélemények, mindenesetre mérvadó kutatók számos wellness fórumon, magazinokban megjegyezték már, hogy a kevésbé zsíros tej ésszerűbb választás, mint a zsíros, különösen akkor, ha vigyázni szeretnénk a súlyunkra

Mi van egy pohár tejben? Számos fehérjét, sokféle zsírt, szénhidrátot, a biológiailag aktív anyagok sokaságát tartalmazza. Egy kis pohár, két deciliter tej fedezi a napi átlagos kalciumszükséglet és B12-vitamin bevitel mintegy egyötödét, a B2-vitamin napi ajánlott bevitelének több mint egyötödét, az A-vitamin hat, a fehérje tizenhárom, a vas három százalékát.

Megfontolandó tények a tejről! A tej és a tejtermékek kalciumbevitelünk fedezésében betöltött szerepét nem sokan vitatják. A tejtermékek fogyasztása nem csak remek kalciumforrás, hanem elég sok zsírt is jelent - a tej címkéjén feltüntetett 1,5 vagy 2,8 a százalékos zsírtartalomra utal - azaz fél liter tej elfogyasztásával a napi kalciumszükséglet nagy része mellett 7,5-14 gramm zsiradékot is elfogyasztunk.

Ellenvélemények:

  • Az utóbbi időben, egyes táplálkozási modellek, diéták kidolgozói és hívei között elterjedtek a tejivást ellenző vélemények is.
  • Legfőbb érvük, hogy "egyetlen más emlős sem issza meg más emlős tejét".
  • Élettani magyarázatuk a tejfogyasztás elutasítására, hogy szerintük a tejben lévő kalcium a szervezet számára hasznosíthatatlan, ezért csak növényi kalciumforrást ajánlanak.
  • A dietetikus szakemberek nem osztják ezeket a véleményeket, a tejet és tejtermékeket tartják a kalciumbevitel legjobb forrásának, amelynek összetevői, például a laktóz elősegíti a felszívódást. A zöldségeknek pedig csak kis része tartalmaz jelentősebb kalciumot, ráadásul ezek némelyikében az oxalát-tartalom is akadályozza a felszívódást.


 

bővebben a kérdésről: