Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Áldás vagy átok a légkondi?

2016-08-23

A nyári melegben csak egy gombnyomás és máris kellemesen hűvös levegő árasztja el a lakást vagy az autót, de nincs ez másképp a munkahelyen vagy a bevásárló központokban sem. A légkondicionálók elterjedésével azonban egyre gyakoribbá váltak az általuk okozott meghűléses  panaszok és különféle szövődmények is.

Azzal a legtöbben tisztában vagyunk, hogy -különösen gyerekek esetében- mellőzzük a légkondicionáló túlzott használatát, nem tartózkodunk  a klímából kiáramló hideg levegő útjában, elkerülve ezzel a nyári náthás, meghűléses panaszokat. Egészségünkre nézve azonban nem csak a hideg, de a légkondicionáló berendezésből kiáramló levegő minősége is komoly veszélyt jelenthet. Szerencsés esetben nem tapasztaltuk még, amikor a klíma bekapcsolását követően kellemetlen, poshadt szag áramlik a berendezésből.  Az ilyen jelenségek oka nem más, mint a készülékben lerakódott kosz, por, baktérium- és gombatenyészetek. A légkondicionálókban leggyakrabban található mikroorganizmusok közül, talán a legfontosabb a Legionella. Az általa okozott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami influenzához hasonló tünetekkel jár és általában nem is azonosítják, mint Legionelle fertőzést. A légionárius betegség ezzel szemben összetett tünetekkel járó, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet.

A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben a különböző mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, majd a klíma  bekepcsolásával folyamatosan keringetésre kerüljenek a beltéri levegőben. A klímát  évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztítani, vagy ha a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor ki kell cserélni! A karbantartáshoz mindig kérjük szakember segítségét!

-LaM-