Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Ártalmasak az adalékanyagok?

2017-01-11

Hogyan döntsük el vásárlás közben, melyik élelmiszer az egészségesebb? Kell-e félnünk az E-számoktól? Tudjuk mit eszünk valójában?

 

Majd fél tonnányi élelmiszert fogyasztunk éves szinten, a jövedelmünk 25-30 százalékát költjük erre. A széles kínálatból a magyar lakosság mindössze 15-20 százaléka választ tudatosan. A többségnek fogalma sincsen arról, hogy a kosarába kerülő termékek milyen összetevőket tartalmaznak és azok hogyan hatnak a szervezetére. Hogy miért fontos ez? Azért, mert a betegségek 40-60 százaléka táplálkozásfüggő. Ami azt is jelentheti, ha jót és jól eszünk, egészségesek maradhatunk. Ám ember legyen a talpán, aki  képes megállapítani, hogy az adalékanyagok segítségével tartósított és "feltuningolt" élelmiszerek közül melyik hasznos és melyik az, ami csak annak mutatja magát.

Íme például a gyümölcsjoghurt: Az emberek általában az egészséges ételek közé sorolják, de a szakemberek már nem ilyen lelkesek. Tízből nyolc joghurt ugyanis nem a hozzákevert nagy mennyiségű gyümölcsnek köszönheti élénk színét! Jó esetben csak céklával színezik, a rosszabbik forgatókönyv szerint viszont pl.  kárminsav (E120)nevű színezőanyaggal, amit a bíbortetű testéből nyernek ki. A termék üde, édes ízét sem a napon érlelt gyümölcs adja. A joghurt legfeljebb gyümölcskoncentrátumot tartalmaz, amit felhasználás előtt hőkezelnek, garantáltan elpusztítva ezzel a még benne talállható vitaminokat.  A gyümölcs ízről döntően az aromák gondoskodnak, míg a kellő édességről a hozzáadott cukor. A diétás termékeket általában aszpartámmal(E951)édesítik, ami a vércukorszintet ugyan nem dobja meg, viszont neurológiai tüneteket okozhat. Tipp:vásároljon natúr joghurtot és turmixolja össze friss gyümölccsel!

Ártalmasak-e az adalék-anyagok? Ugyan szigorú toxikológiai vizsgálatokon mennek keresztül mielőtt forgalomba kerülnek, mégis számos E számról tudjuk, hogy lassú lebomlási ideje miatt felhalmozódhat a szervezetben és ezért idővel egészségügyi kockázatot jelenthet. Képtelenség megállapítani, hogy egy-egy anyag mekkora szerepet játszik valamely betegség kialakulásában, mivel napi szinten  több száz E-számmal kerülhetünk kapcsolatba. Az azonban egyértelműen látszik, hogy  allergiás és emésztőszervi megbetegedések száma  azóta nőtt meg ugrásszerűen, amióta a gyártók tömegesen használják az adalékanyagokat.

Ezeket kerülje!   E-szám: 249, 252- kálium-nitrit, kálium-nitrát, 102, 104, 110,122,124,129-"AZO" ételfesték, 320,321-butil hidroxi-anizol/tuluol

-LaM-