Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Divatos nyavalyáink

2017-02-24

Egyre több újfajta betegséggel találkozunk nap mint nap. Már-már szinte "divattá válnak" és jó témát szolgáltatnak az internetes fórumoknak, blogoknak. Az információ tömegesen áramlik és időnként  "igazolásra" lelhetünk arra vonatkozóan, valóban abban a bizonyos nyavalyában szenvedünk-e mi is...  A tévesen felállított öndiagnózis azonban sokat árthat!

Vajon naponta hány ember öndiagnosztizálja magát tévesen? Nem vagyunk egyformák. Van akinek nincs ideje orvoshoz menni, van, akinek kedve nincs a konzultációhoz, meg olyan is van, aki már egy tüsszentésnél halálos betegnek érzi magát és rohan az orvoshoz.

"Glutén-intoleranciám van", jelentette ki egy ismerősöm a minap. Kenyér, pékáru, vagy tészta fogyasztása után rendetlenkedik a gyomra, a belei. Fáj, feszül, felpuffad. Időnként hasmenése is van. Természetesen orvos nem látta, mert nincs ideje rá, hogy órákat várakozással töltsön. De helytálló-e a diagnózis? Mi az az a glutén-intolerancia? Ritkán áll valódi gluténérzékenység a panaszok hátterében, melyek hasonlóak lehetnek a lisztérzékenység okozta problémákhoz.  Utóbbi - orvosi nevén cöliákia- a búza, a rozs, zab, árpa, egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenységet jelenti. A glutén-intolerancia a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása kapcsán fellépő tüneteket jelöli a cöliákiával  és búzaallergiával nem diagnosztizált betegeknél. A probléma előfordulásáról feltehetően azért nincsenek pontos adatok, mert sok beteg önmagát gluténérzékennyé "nyilvánítva" orvosi vizsgálat és tanács nélkül kezd gluténmentes diétába.

Mit lehet tenni? Mivel jelenleg nincs olyan laboratóriumi vizsgálat, amely egyértelműen igazolná a glutén-intolerancia fennállását, a diagnózisban nagy szerepet kap a kizárólagos diéta. Ezt természetesen alapos kivizsgálás előzi meg a gasztroenterológusnál.

"Nem bírom a tejet" A laktózérzékenységet sokan összekeverik a tejallergiával, pedig nem ugyanazokról a betegségekről van szó! A tejallergiás páciens számára valóban  semmilyen tejtartalmú étel fogyasztása nem javasolt. Laktóz-intolerancia esetén, néhány készítmény az étrendbe illeszthető.  Mégis sok beteg inkább a teljes tejtermékmegvonás  mellett dönt. Esetükben  előfordulhat, hogy feleslegesen a túl szigorú étrend miatt nem jut elegendő kalcium a szervezetükbe és ez csontritkuláshoz vezethet.

Mit lehet tenni?  A laktóz-intolerancia, vagyis tejcukor-érzékenység  ma már fájdalommentesen diagnosztizálható egy egyszerű, úgynevezett  kifújásos teszttel. Aki érintett, annak célszrű megfigyelnie, milyen az egyéni tűrőképessége, hiszen a legtöbb beteg probléma nélkül elfogyaszthat néha 1-1 pohár kefírt vagy joghutot, illetve egy kevés kemény sajtot.  Javasolt dietetikussal egyeztetni, hogy mit, hogyan érdemes változtatni az étrenden.

Welcome

Andi

2021-04-10

Andi

Böbe

2021-04-07

Böbe

Új képek

Carmen

2021-04-08

Carmenmasszőzök
masszőzök.hu

az okleveles szolgáltatók oldala

mi a különbség a masszőr és a masszőz között?
 

masszázs beszámolók

nézze meg a masszázsinfó

masszázsinfó csatorna a youtube-on

csatornáját, ha tetszett,
iratkozzon föl izibe'

masszázsinfó a facebookon
Kövessen minket a fészbúkon!

Ha pedig értesítést kér az új masszőrökről, jelentkezzen a masszázsinfó csoportba!