Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Edd magad egészségesre!

2016-06-10

 Ne dőlj be a sztárdiétáknak!

A dietetikusok és az orvosok többsége a kiegyensúlyozott táplálkozást javasolja, hiszen egészségünk megőrzésében fontos az étkezések ritmusa, a szükségesnél nem magasabb energiabevitel, a tápanyagok megfelelő aránya és az alapanyagok minősége.

A mai szépségideálnak megfelelni akarók közül sokan minden sztárdiétát kipróbálnak az áhított külsőért. Érthető, hogy a legtöbb ember szeretne fitt és csinos lenni, de milyen áron! Persze ha valaki az "enni jó" elvet vallja, könnyebben képes azonosulni a szélsőségmentes vegyes táplálkozással. A kiegyensúlyozott táplálkozás nem egyszerűen az élet fenntartását, élvezeti forrást, szocializációt jelent, hanem hozzájárul az egészség megőrzéséhez is. Az egészséges táplálkozás olyan betegségek kialakulásától védhet meg, mint például az elhízás a cukorbetegség, szívbetegség, stroke. Az elhízott embereknek 3,5-4,6-szor nagyobb az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. Az elhízás és a túlsúly a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, a magas vérnyomáshoz is hozzájárul, de nő bizonyos rákos megbetegedések kockázata is. Az egészséges étrend összeállításának alapja, hogy a megfelelő mennyiségben sokféle élelmiszercsoport felhasználásával készüljön. A szélsőségektől mentes, vegyes táplálkozás azt jelenti, hogy mindenféle élelmiszer fogyasztása megengedett. A helyesen összeállított, egészséges étrend tartalmaz gabonaféléket, tejterméket, húsféléket, halat, tojást, zöldséget, hüvelyeseket, gyümölcsöt, olajos magvakat, főző- és kenőzsiradékot, és mindezek mellett a mértékletes édességfogyasztás is megengedett.  
Addig, amíg az ember egészséges, egyetlen ételt vagy élelmiszert sem kell tiltólistára tenni. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeket jobb előnybe részesítenünk, míg másokat csak ritkábban szabad fogyasztani. Hogyan valósítható meg az egészséges táplálkozás?
Az első lépés az energiaegyensúly betartása, vagyis mindenkinek annyi táplálékot kell elfogyasztania, hogy az a korához, életmódjához, fizikai aktivitásához szükséges energiát biztosítsa. Se többet, mert az lassan, de biztosan túlsúlyhoz, majd elhízáshoz vezet, se kevesebbet, mert hosszútávon alultápláltság, soványság alakulhat ki.
A táplálkozástudomány képviselőinek nagy része a vegyes étrend mellett áll ki, amikor a tömegek egészségét fenntartó táplálkozásról van szó. A vegyes étrend a hús-, a hal-, tojás- és tejtermékekre, továbbá növényi élelmiszerekre alapozott táplálkozási forma.

A szervezetnek szénhidrátra, fehérjére és zsírokra is szüksége van, tehát nem lehet különbséget tenni közöttük fontosság alapján. A szénhidrátok nélkülözhetetlen szerepet játszanak az izomműködésben, az agyi funkciók és a vegetatív idegrendszer zavartalan működésében, a sebgyógyulásban, veseműködésben, valamint a vérsejtek energiaforrásaiként. Szénhidrátban szegény táplálkozás során gyakran lép fel az állóképesség és a fizikai teljesítmény csökkenése. A fehérjék biztosítják a fejlődő test építéséhez szükséges anyagokat, így gyermekek esetében különösen fontos a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele. A zsírok szerepet játszanak az idegrendszer működésében, fontos elemei a sejtmembránnak és nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódásához.

A védikus elvek szerint élő embereket tanítóik óvják minden íz dominanciájától, így helytelen táplálkozásnak számít a túl sós, a túl csípős, a túl savanyú, vagy a túl édes ételek huzamos ideig tartó fogyasztása. Magyarországon a legjellemzőbben fogyasztott ételek ebben a kategóriákba tartoznak. Természetesen a túl keserű és a túl fanyar ételek tartós fogyasztása ugyanolyan egészségtelennek számít. A helyes vegyes táplálkozás az, ha a hat íz egyformán uralkodik az ételben, vagy ha az ízek egy rövid idő alatt átlagolódni tudnak a szervezetben. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az ízek egy-egy táplálkozásnál dominánsak lehetnek, de változatossága olyan mértékű, hogy ez a szervezet számára képes átlagolódni.

Kiegyensúlyozott étrend

Ne használjunk tehát olyan kifejezéseket, hogy „jó étel” és „rossz étel” vagy „egészséges étel” és „egészségtelen étel”, mert ezek a kategóriák táplálkozástudományi szempontból nem léteznek!
A szélsőségektől mentes, vegyes táplálkozás azt jelenti, hogy mindenféle élelmiszer fogyasztása megengedett, sőt egyeseké nélkülözhetetlen is.