Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Figyeljünk jobban a másikra!

2017-01-23

Odafigyelni nem csupán udvariasság kérdése. Akik jobban koncentrálnak, azok eredményesebben kezelik a konfliktusaikat. Képesek befolyásolni a történéseket és ügyesebben motiválnak másokat. Emellett könnyebben találnak munkát és a párkeresésben is sikeresebbek.

Néha valóban nehéz odafigyelni, ha nem összpontosítunk. Ráadásul, ilyenkor  többnyire észre sem vesszük, mi hangzott el vagy történt körülöttünk. A figyelem sok energiát elvesz, vagyis érdemes spórolósan bánni vele, Egész nap információk tömege zúdul ránk, ezért megtanulunk nem figyelni. Ugyanakkor mindannyian szeretünk okosnak, kompetensnek és magabiztosnak látszani. Ezért amikor beszélgetünk valakivel, alig figyelünk arra, mit mond az illető: helyette a saját válaszunkat fogalmazzuk és alig várjuk, ismét nálunk legyen a szó. Ettől a szokásunktól sohasem fogunk teljesen megszabadulni és ez nem is baj. Ilyenkor "robotpilóta" üzemmódban vagyunk, ami nem követel túl sok energiát. A napi rutinbeszélgetések során nyugodtan rábízhatjuk magunkat a robotpilótánkra. Ám ha fontos a kapcsolat, érdemes visszavenni az irányítást, átkapcsolni maximális jelenlétbe.
Néhány jó tanács a figyelem fejlesztéséhez!

  • Legyen jelen,figyeljen arra, mit akar elmondani a másik.
  • Kerülje az általánosítást, a minősítést, az ítélkezést.
  • Jelezze folyamatosan, hogy figyel a másikra.
  • Kérdezzen! Egy jó kérdés többet segíthet, mint 10 kéretlen jó tanács.
  • Ne adjon tanácsokat, csak ha kifejezetten kérik rá.

Amennyiben kérdést teszünk fel és időnként összefoglaljuk, hogy szerintünk mit mondott a másik, akkor az illető érezni fogja, hogy valóban figyelünk rá.

A hatékony figyelem

....így néz ki: bólogatás, előrehajló testtartás,, szemkontaktus,az érdeklődést kifejező arckifejezés

....és így hangzik:megerősítő megnyilvánulások, "igen", "értem", "megértettem","ez nagyon rossz érzés lehetett"stb. (ha a viszony megengedi, a partner megérintése  , pl. a vállára vagy a kezére tett kéz is egy megerősítő megnyilvánulás )

Ha figyelünk a másikra, akkor azt is megértjük, amit ő maga nem tud, vagy nem akar kimondani, ezzel segítünk a problémája megoldásában.

-LaM-