Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Gyógymasszázs gyereknek

2018-02-12

Márk fiunk császármetszéssel, a 34. hétre született, méhen belüli oxigénhiány miatt.
Emiatt maradandó agyi károsodást szenvedett.
Jelenleg kerekesszékben ül , beszélni ugyan nem tud, de értelmi képességei meghaladja a kortársaiét és sokat mosolyog.

A rengeteg orvos által javasolt terápia semmilyen változást nem hozott Márknál így mára a minimálisra redukáltuk a kezelések számát.
Márknak nagy szüksége van gyógytornára, hisz a végtagjai igen spasztikusak (=görcsösek - a szerk.) és hosszabb kihagyás esetén nagyon hamar visszamerevedik az izomzata. Szüksége van a szellemi fejlődésre, hiszen nagyon nagy a tudásszomja, ímád tanulni. Ezt a két feladatot nálunk egy konduktor és szomatopedagógus látja el immáron sokadik éve.

A másik amire nagyon nagy szüksége van a masszázs, hiszen ahhoz hogy a tornán eredményeket lehessen elérni vele, először a kemény feszes izmait kell ellazítani. Mióta a kamaszkorba lépett, ennek még nagyobb lett a jelentősége, hiszen majd egy éven keresztül éjszakánként 3-4 alkalommal is át kellett menni a szobájába kimasszírozni, kiegyenesíteni a lábát, mert a fájdalomtól felébredve nyög és sírdogál, mivel a hirtelen növéstől a csontok gyorsabban nőttek, mint azt az izmok követni tudták volna, ami még egy egészséges kamaszt is megvisel, nem hogy egy olyan valakit akinek alaphelyzetben is sokkal feszesebbek az izmai. Jártunk mi már több gyógymasszörnél is de pl. a kínai nem csak a testét a lelkét –meg a miénket is- megviselte, hiszen olyan kemény volt, hogy napokig tele volt a teste kék, zöld foltokkal.

Nem aggódtunk, hiszen úgy gondoltuk, hogy gyógymasszőrt találni nem lehet gond, de igencsak nagyot tévedtünk. Ismerősök, barátok, családtagok ajánlottak is ebben a területben jártas szakembereket, de mikor kiderült, hogy egy halmozottan sérült nagyfiúról van szó, akkor mindenki köszönte szépen de inkább nem kért belőle.

Szintén egy ismerős révén egyik nagymama jutott el Podhorszki Tiborhoz, akit Ő masszírozott, majd a kezelés végén megemlítette, hogy volna neki egy fiúunokája, az említett problémákkal nem fogadna-e minket egy vizsgálat erejéig.

Tibor igent mondott és már az első találkozás alkalmával kiderült róla, hogy igazi szakember, hiszen az volt az egyetlen kikötése, ahhoz hogy igent mondjon a kezelésekre, vigyük el Márkot egy ortopéd szakorvoshoz, aki csináljon róla csípőröntgent illetve írjon szakvéleményt az állapotáról. (Hozzátartozik a tényhez, hogy első ránézésre Márk lábai igencsak furcsán állnak, hiszen 2002-ben a pécsi egyetemi klinikán végrehajtottak nála egy Iliopsoas tenotomiat (= medence körüli izmok egyik inának a felvágása. a szerk), mivel lábait addig a jártatásnál keresztbe rakta a spasticitás miatt, így térdeit sebesre dörzsölte. Csak sajnos nem csak részleges tenotómiát végeztek, hanem teljesen átvágták az inakat amitől lábai szétestek és most nem tudja őket megtartani.) Ha a csípőcsontja rendesen illeszkedik a vápába és nem találnak semmi eltérőt nagyon szívesen vállalja a Márk további kezelését.

Ez 2007 júniusában történt azóta folyamatosan heti 1 alkalommal visszük Márkot masszázsra és a tapasztalataink felülmúltak minden várakozást. Először is megszűntek az éjszakai felkelések, elmúltak az előzőleg említett izomfájdalmai. A kezelések után Márk ugyan nagyon kimerültnek látszik, hiszen ez sem teljesen fájdalommentes, viszont utána a konduktor is észreveszi Márkon, hogy Tibortól jövünk, mert sokkal könnyebb dolgozni vele, sokkal lazább az izomzata.

Tibor elmondása szerint ez a feladat neki is kihívást jelentett és jelent is mind a mai napig, hiszen különböző technikai dolgokat talál ki, amit Márk apukájával-  aki ezermester – vitatja meg és kivitelezteti, mert eltökélt szándéka, hogy Ő lesz az aki majd Márkot talpra fogja állítani.(Úgy legyen!!!!)

Márkon is nagyon jól megfigyelhető, hogy egészen közeli kapcsolat alakult ki Tibor és közte, hiszen Márk megérzi ha valaki teljes szívből végzi a dolgát, olyankor a fájdalom is eltörpül amellett, hogy tudja csak a segítő szándék vezeti a kezelőt. Minden nap megbeszéljük Márkkal a következő napi programokat, hova megyünk és ha másnap a Tibi neve szóba kerül folyamatosan "cuppog", dobálja a puszikat és mosolyog.
Ennél nagyobb dicséret keveseknek adatott meg az elmúlt évek során.

Ezért és minden fájdalommentes napért amit neki köszönhetünk hálásak vagyunk mindannyian.