Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Magas vérnyomás stop!

2017-10-25

Évente több mint harminc millió ember hal meg magas vérnyomás következtében  az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint. A magas vérnyomás a ráknál is halálosabb. Magyarország  egészségügyi állapotát tekintve Európa egyik legkedvezőtlenebb helyzetű országa. A krónikus magas vérnyomás csendes, láthatatlan gyilkos, mert gyakorlatilag nincsenek tünetei, ezért sokáig kezeletlen marad.

A vérnyomás emelkedése általában alattomos módon, fokozatosan kezdődik. A beteg legtöbbször csak több évvel a kezdet után "veszi" észre, hogy valami nincs rendben. A magas vérnyomás súlyos esetben szívinfarktust vagy agyvérzést is okozhat.

Hogyan lehet ezektől a problémáktól megszabadulni és hogyan lehet elkerülni azokat? Öröklődik? Tényleg káros a só? Számtalan kérdés merül fel. Íme néhány válasz a leggyakoribbakra!

  • A só valóban árt?  Nátriumtartalma miatt megemeli a vérnyomást, ezért érdemes csínján bánni vele. Só helyett használjunk inkább fűszernövényeket!

  • Elhízás = Magas vérnyomás?  A túlsúly bizony rizikófaktor. Bebizonyított tény, hogy már akár 5 kiló leadása csökkenti a vérnyomást. A leghatékonyabb fegyver az életmódváltás: kevesebb, zsír, vörös hús, zsíros tejtermék,  sok nyers gyümölcs, zöldség, rosttanyag és minél több mozgás.

  • Akár örökölhető is? A magas vérnyomás betegségre való hajlam közel 40 %-ban genetikailag meghatározott. A jelentkezésében viszont szerepet játszik a stressz,  a magas koleszterinszint,  a dohányzás és a cukorbetegség is.

  • Tilos a sport? A rendszeres mozgás vérnyomáscsökkentő hatással bír. Már a hetente legalább  háromszor fél órán át kitartóan  végzett, nem túl nagy intenzitású kocogás, úszás vagy kerékpározás ideális megoldás.

  • Egészségesebb az alacsony vérnyomás? Akinek alacsony a vérnyomása, annak valóban kevésbé kell tartania az agyvérzéstől vagy az infarktustól, mert a szív-és érrendszer ilyenkor nincs annyira leterhelve. A túl alacsony érték ugyanakkor szédülést, fáradtságot, gyengeséget, a koncentráció romlását okozhatja.

-LaM-