Milyen masszőrt keres?

-

masszázshirdetés feladás itt

Mennyi az optimális vérnyomás?

2017-05-16

Ahogy öregszünk, a vérnyomásunk emelkedő tendenciát mutat. Jelenleg az általánosan elfogadott vérnyomás mind a férfiak, mind a nők esetén az, hogy a 140/90 higanymilliméter alatti értékre kell törekedni. Vagyis a felnőttek vérnyomásának első értéke, a szisztolés nyomás - amikor a bal szívkamra belöki a vért a verőerekbe - az 140 hgmm, vagy az alatt legyen, a diasztolés nyomás, a -per- érték,  amikor a szív két összehúzódása között vérrel telítődik - kevesebb legyen 90 hgmm-nél.

 

A vérnyomás a keringő vérnek a nagyobb erek falára gyakorolt nyomása. Értéke nem állandó, a szív összehúzódásától és elernyedésétől függően változik. Minden szívverés összehoz egy magas és egy  alacsony vérnyomás értéket. Az artériás nyomás akkor éri el a maximumát, amikor a szív összehúzódik, a minimumát pedig akkor, amikor a szív elernyed. Az előbbit szisztolés, az utóbbit diasztolés nyomásnak nevezzük. A vérnyomás mérésénél ezt a két értéket olvassák le.

A "normális " vérnyomás, mint olyan nem  határozható meg. A szisztolés és diasztolés érték nemcsak hogy egyénenként  változó, de ugyanannak a személynek is percről percre változhat a vérnyomása, a hormonális rendszer történéseinek függvényében. Például amikor adrenalin választódik ki a vérbe, a nyomás emelkedik, hogy még több vér - és ez által energia- áramoljon az izmokhoz.

Természetes jelenség, hogy a vérnyomás az életkorral emelkedik. A magas vérnyomás (hipertónia) a legtöbb embernél a középső életszakaszban jelentkezik. Magyarországon az alapellátásban kezelt betegek 20-25 százalékának magas a vérnyomása.  A hipertónia nem jár mindig tünetekkel, ezért az érintettek fele nem tud róla, hogy magas a vérnyomása. A baj rendszerint  csak valamilyen rutinvizsgálat során derül ki.

Magas vérnyomás - a néma gyilkos, szokták mondani, mert számos szív- és érrendszeri betegség magas vérnyomással kezdődik. Azért hívják néma gyilkosnak, mert évekig nem okoz panaszt, pedig a tartósan magas vérnyomás életveszélyes szövődményeket is okozhat: érelmeszesedést, érszűkületet, valamint ezek következményeit -stroke-ot, trombózist, szívinfarktust. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőríztessük a vérnyomásunkat! 140/90Hgmm felett már magasnak számít az érték és kezelni kell!

-LaM-

Welcome

Evita

2020-09-25

Evita

új masszőr érkezett a proszira

Újabb blogposztok

2020-09-20

Covidos vendég, maszkos masszázs

Új képek

Carmen

2020-09-25

Carmen

Laura

2020-09-25

Laura

Zsolt

2020-09-25

Zsolt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

Keressük a programozót, aki a masszázsinfó adatbázisát anno felépítette.
Bővebben a szerkesztőség blogjában

Budapest masszázstérképe

Budapest masszázstérképemasszőzök
masszőzök.hu

az okleveles szolgáltatók oldala

mi a különbség a masszőr és a masszőz között?
 

masszázs beszámolók

nézze meg a masszázsinfó

masszázsinfó csatorna a youtube-on

csatornáját, ha tetszett,
iratkozzon föl izibe'

masszázsinfó a facebookon
Kövessen minket a fészbúkon!

Ha pedig értesítést kér az új masszőrökről, jelentkezzen a masszázsinfó csoportba!