Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Mennyi legyen a vérnyomás?

2018-06-21

A magas vérnyomás egy rendkívül gyakori kóros állapot. Hazánkban is és a fejlett országokban is a halálozások több mint feléért felelős szív- és érrendszeri megbetegedések csaknem háromnegyedének hátterében a hipertónia áll.

Hogy pontosan melyik az a felső érték ami felett  már betegségnek számít,  arról megoszlanak a vélemények. A nemzetközi egészségügyi sajtó és némely hazai lap is beszámolt már arról, hogy két amerikai szakmai szervezet ( ACC, AHA) is megváltoztatta álláspontját ezzel kapcsolatban. Az új állásfoglalás szerint, a korábban használatos határértéket  140/90 Hgmm-ről 130/80- ra csökkentették. Tehát ez a két szervezet  az alacsonyabb értéknél javasolja a pácienseknél az életmódváltást, illetve egyes esetekben a gyógyszeres kezelés megkezdését. Egy, már korábban nyilvánosságra hozott kutatás eredményére támaszkodnak, mely szerint, ha a magas vérnyomásban szenvedők  szisztolés értékét sikerül  120 Hgmm-re csökkenteni, az jóval nagyobb valószínűséggel segít megelőzni a szívinfarktust és más keringési betegségeket, mintha a régi protokoll szerint a 140 Hgmm-re állítják be a beteg vérnyomását.
 
A szakma komoly vitáknak néz elébe, mert pl. nem veszik figyelembe az életkort az egészséges érték megállapításakor. Az idősebb (65 év feletti) korosztálynál is ugyanazt az értéket veszik alapul, mint a fiataloknál. Ez azt jelentheti, hogy a felnőtt lakosság körében jelentősen megemelkedhet a gyógyszerfogyasztás, ami a magas vérnyomás esetében jelenleg is nagyon magas, hiszen az 55-74 éveseknek csakmem háromnegyede küzd hipertóniával és állandó gyógyszerszedő.
 
Ugyanakkor az ACC és az AHA szakértői azt is fontosnak tartják megemlíteni,  hogy mindez nem azt jelenti, hogy ugyanennyien szorulnának gyógyszeres kezelésre, hiszen az enyhébb esetek terápiájához az életmódváltás is elég lehet.

Mit gondol a laikus?

Először is: vajon a fent említett kutatást ki finanszírozta?  Véletlenül nem "egy" gyógyszer lobby?

Mert teljesen logikus, hogy az életmódon kéne változtatni, egészségesebben élni, sokat mozogni, sportolni, száműzni a stressz, kényeztetni magunkat, rendszeresen masszázsra járni, lazítani....stb.

De vajon mindenkinek van erre lehetősége, vagy  elég erős az akarata, hogy meg is tegye?

Mert ha nem, akkor sajna marad a pirula....

-LaM-