Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Mennyit szív, aki nem szív?

2017-03-06

A passzív és aktív dohányzás között csupán annyi a különbség, hogy aki nem gyújt rá, csak a pöfékelő környezetében tartózkodik, azt a cigaratta nikotin tartalma nem károsítja. Viszont ő is belélegzi a füstöt, vagyis az összes égésterméket, ami egy elszívott cigaretta után keletkezik. Vajon csökkentik-e a cigaretta vásárlást a dohánytermékeken feltüntetett elrettentő képek?

A cigaretta nikotin tartalma is egyfajta drog, ami függőséget okoz. Ám a megbetegedésekért, a daganatokért és mindenféle egészségkárosító hatásokért nem csak a nikotin, hanem a cigarettában levő többszáz kémiai vegyület és annak az égésterméke a felelős. Ha mellettünk dohányzik valaki, akkor a dohányfüst 10-15 százalákát mi is beszívjuk, tehát a passzív dohányosnak ugyanúgy kijut az égéstermékből, mint aki valóban szívja a cigarettát. A light elnevezés kizárólag a cigaretta nikotin tartalmára vonatkozik, a többi összetevőre nem.  Ha egy füstös szórakozóhelyen eltöltünk 2 órát, az felér 4 szál cigaretta elszívásával  a nem dohányzó számára. Ha autóban felhúzott ablak mellett  nem dohányosként utazunk egy dohányossal 1 órát, akkor az olyan mintha  3 szál cigarettát szívtunk volna el. Ha dohányossal élünk egy családban, 20-30 százalékkal nő a tüdőrák kockázata. A cigarettázó nők babái gyakrabban lesznek koraszülöttek, mint a nem dohányzóké. Hajlamosabbak lesznek az allergiás megbetegedésekre, gyakran szenvednek aszmatikus panaszoktól.

Vajon mennyire csökkentették a dohányosok számát a leszokásra ösztökélő határozatok? Mennyire bizonytalanították el a dohányosokat a dobozokon feltüntetett egészségügyi vonatkozású elrettentő képek?

A megkérdezettek 52 %-a szerint:biztosan nem csökkentették,

7%-a nem tudja,

36%-a szerint:lehet, hogy csökkentik, lehet, hogy nem,

5%-uk szerint: biztosan csökkentik.

-LaM-