Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Migrén vagy nem migrén?

2017-02-13

Nincs olyan ember, akinek ne fájt volna a feje legalább egyszer az életében, de sokan rendszeresen szenvednek a fejfájástól. Mi állhat a rejtélyes betegség hátterében? Migrén vagy nem migrén? Ez itt a kérdés!

Migrén esetében rohamokban jelentkező, ismétlődő fejfájásról van szó, amit jellege és a kísérő klinikai tünetek alapján lehet megkülönböztetni a többi, hasonló típusú fájdalomtól. Nincs olyan speciális műszeres vagy laborvizsgálat, amivel a probléma diagnosztizálható. Ezért nagyon fontos, hogy a "beteg" pontosan figyelje meg a saját tüneteit, a roham kialakulásának körülményeit és azt is, hogy mikor és mitől múlik el, mert az orvos csak erre tud hagyatkozni a diagnózis felállításában. A migrén egyik legsajátosabb tulajdonsága, hogy féloldali, de olykor előfordul, hogy az egész fejre kiterjed a fájdalom.  Jellegében többnyire görcsösnek írják le a betegek, hosszát tekintve a néhány órától akár 72 órán át is eltarthat. Ha erős intenzitású és még hányinger  és hányás is kíséri, az különösen megerősíti a migrén gyanúját. Általában ilyenkor jólesik  csendes szobában pihenni, mert a beteg érzékeny a fényekre,a hangokra és még a szagokra is. Ha ilyenkor sikerül a betegnek elaludni, akkor esélyes, hogy ki is alussza a betegséget.

Megelőző tünetekkel jár. A migrénes fejfájásban szenvedők nagy hányadánál megfigyelhető az úgynevezett auratünet, amely az esetek többségében bevezeti a rohanot. Ez általában 20-30 perccel a roham előtt jelentkezik és akkor ér véget, amikor a fejfájás elkezdődik. A leggyakoribb  a vizuális aurák, ilyenkor látászavar alakul ki, fényes pontokat, cikcakkokat  vagy csillagokat észlelnek a betegek a látóterükben. Másoknak beszűkül a látóterük, mintha csőlátásuk lenne. De sok minden más is megelőzheti a fejfájást: izomgyengeség, beszédzavar, végtagzsibbadás, szédülés, bizonytalaságérzés, hangulatváltozás, Az előjelek olyankor nagyon aggasztóak, ha csak auratünet jelentkezik és fejfájás nem.

Mit tehetünk? Nem minden migrénes roham ugyanolyan erősségű, így sok esetben a recept bélkül kapható gyógyszerek segítenek. Ha ezek nem használnak, akkor kell alkalmazni a speciális migrén elleni készítményeket, amit már az első tünet jelentkezésekor be kell venni.

Mindent összevetve, a fejfájás intenzitása, hossza, az aura és a kísérő tünetek alapján tudja az orvos pontosan diagnosztizálni a fejfájás típusát. Ezért nagyon fontos, hogy a beteg alaposan figyelje meg a fejfájása körülményeit!

-LaM-

Welcome

Andi

2021-04-10

Andi

Böbe

2021-04-07

Böbe

Új képek

Carmen

2021-04-08

Carmenmasszőzök
masszőzök.hu

az okleveles szolgáltatók oldala

mi a különbség a masszőr és a masszőz között?
 

masszázs beszámolók

nézze meg a masszázsinfó

masszázsinfó csatorna a youtube-on

csatornáját, ha tetszett,
iratkozzon föl izibe'

masszázsinfó a facebookon
Kövessen minket a fészbúkon!

Ha pedig értesítést kér az új masszőrökről, jelentkezzen a masszázsinfó csoportba!