Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Milyen az igazi húsvéti sonka?

2017-03-31

A legtöbben parasztsonkának ismerik, amit már messziről elárul  jellegzetes füstös-zamatos illata. A sonka az egyik elmaradhatatlan kelléke a  a húsvéti menüknek. Az ünnep előtt zavarba ejtően nagy a sonkák piaci kínálata. Igazából mi számít tradicionálisan húsvéti sonkának?

Kedvenc hentesem a hagyományos füstölésű parasztsonkát ajánlja az ünnepi asztalra, olyat, amit keményfán füstöltek és magyar gyártók készítenek. A hagyományos húsvéti sonka kiváló minőségű  húsból készül. Sózzák és füstölik. Nem kell hozzá semmi egyéb.  Más lesz a végeredmény, ha különböző adalékanyagokat, vizet, ízfokozókat használnak a sonka-gyártáshoz. A gyorspácolás következtében sok víz marad a sonkában, ezáltal növekszik a súlya. Így gyakorlatilag vizet is vásárolunk sonkaáron.  Szárított sonka az év minden időszakában kapható már a szaküzletekben, lehet vele gazdagítani a kínálatot, de nem ez a klasszikus húsvéti. A tormához, a tojáshoz, a friss kenyérhez a paraszt- vagy a kötözött sonka illik.

A húsvéti  sonka a jólét jelképe volt, amit a 40 napos böjt után fölszeleteltek. A kalács, a bárányhús a tojás, a torma és a friss primőrök mind hozzá tartoznak a húsvéti aztalhoz.

Tanácsos attól a kereskedőtől beszereznii az ünnepi sonkát, akinél év közben is vásárolunk, akiben megbízunk, ismerjük az áruit.

A húsvéti sonka főzése: A megvásárolt sonkát néhány órára áztassuk hideg vízbe, hogy az intenzív füstszagot elveszítse és csökkenjen a sótartalma. A főzővizet fűszerezhetjük vöröshagymával, fokhagymávak, babérlevéllel, egész fekete borssal. Kis lángon főzzük, mint a húslevest. Hagyjuk a vízben kihűlni a sonkát.

-LaM-