Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Minden alkohol rákot okoz?

2016-07-25

Nem alaptalanul figyelmeztetnek bennünket az alkohol okozta következményekre a szakemberek. Tudományosan is bebizonyították, hogy az alkohol rákot okoz. Ráadásul hét különböző daganatos megbetegedéshez is vezethet, a "mindenki által ismert májrákot" még hosszú lista követi.

A mérsékelt alkoholfogyasztás is rákot okozhat. A kevesebb, mint napi két adag ital is növelheti a rák kifejlődésésének kockázatát olyannyira, hogy  az alkohollal kapcsolatba hozott rákbetegségek egyharmada mérsékelt szeszesital-fogyasztáshoz köthető, állapították meg amerikai kutatók, külön kiemelve a mellrákos elhalálozásokat, amelyek 15 százalékát kimutathatóan alkohol okozza. Britt kutatók szerint nagyobb odafigyeléssel, annak tudatosításával, hogy még a mérsékelt alkohol fogyasztás is veszélyekkel jár, évente több ezer nő életét lehetne megmenteni.  Ami a rák kockázatát illeti: az alkohol fogyasztásnak nincs biztonságos szintje! Ugyanakkor az ártalmakra rámutató nyilatkozatok hatását torzíthatják az alkohol egészséges hatását hangsúlyozó közlések, pl. az a vélelem, hogy napi 1-2 adag (pohár) alkohol jó  szívnek.

Tudományosan bizonyított, hogy az alkohol legalább  hét különböző rákos megbetegedést tud okozni, és a mindenki által "ismert" májrákot még egy hosszú lista követ!

  • torok
  • gége
  • nyelőcső
  • bél
  • vastagbél
  • mell

Nyilvánvalóan azok vannak nagyobb veszélyben, akik sokat isznak, de az alkalmi ivók is a megbetegedést kockáztatják.

Az alkohol egészségkárosító hatása, így a rákos megbetegedések előfordulásának gyakoriságára kifejtett hatása is , lényegében független attól, hogy azt milyen formában (bor, sör, pálinka, whisky stb.) fogyasztják. A szeszes italok elsősorban azon szövetekre fejtenek ki rákkeltő hatást, amelyekkel a fogyasztás során közvetlen érintkezésbe kerülnek, vagyis a szájüreg, garat, felső légutak nyálkahártyáján érvényesül
elsősorban az alkohol hatás. A májat, ahol az alkohol lebontása, anyagcseréje, feldolgozása történik, a mértéktelen alkoholfogyasztás szintén súlyosan érinti. A szeszes italok a nyálkahártyák (garat, szájüreg, nyelőcső, gyomor, bél) sejtjeit irritálva azokat érzékenyebbé teszik más forrásból -példáiul a dohányzásból- származó karcinogének rákkeltő hatása iránt. Egyértelműen bizonyított, hogy az alkoholfogyasztás fokozza más tényező rákkeltő hatását.

Az alkoholfogyasztásról a szakemberek már régóta tudják, hogy kockázati tényezőt jelent a mellrák kialakulására nézve, ám pontos összefüggést ez idáig nem ismerték. Maria de Lourdes Rodríguez-Fragoso és munkatársai (Amerikai Biokémiai és Molekuláris Biológiai Társaság) úgy gondolják, egy bizonyos CYP2E1 nevű fehérje képében megtalálták a kapcsolatot.

Fontos vizsgálati módszer alapja lehet a kutatás, amellyel olyan vizsgálati módszer fejlesztettek ki, amely méri a CYP2E1 fehérje szintet a mellszövetben.

Ha tisztában vagy vele, hogy nagyobb kockázattal kell számolnod, valószínűleg hatékonyabb lépéseket teszel a mellrák megelőzés érdekében.

-LaM-