Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Mit tegyünk, ha felszökik a láz?

2018-01-10

A láz szervezetünk védekező mechanizmusa. Amikor lázasak vagyunk, az immunrendszerünk sokkal hatékonyabban veszi fel a harcot a kórokozókkal szemben, így gyorsabban meggyógyulhatunk. A magas láz viszont megterheli a szervezetet, ezért csillapítani kell! A láz véd, de árthat is!

Lázról 38 fokos testhőmérséklettől kezdve beszélhetünk. Gyerekeknek, kismamáknak, időseknek és beteg embereknek már ezen a hőfokon is csökkenteni kell a lázat, míg egészséges embereknél általában 39 foktól javasolják az orvosok a lázcsillapítást. A lázra, hőemelkedésre viszont minden esetben oda kell figyelni, hiszen ez jelzés a szervezetünk részéről. Fontos, hogy mielőbb kiderítsük a kiváltó okot.

Hol mérjük?

Bár a  legtöbben még ma is a hónaljban mérik a lázukat, az orvosok inkább a nyelv alatti mérést javasolják, mivel az sokkal pontosabb. Kisgyermekeknél meg a végbélben a legegyszerűbb lázat mérni. A fülben gyerekeknél és felnőtteknél is nagyon pontosan lehet a test hőmérsekletünket  mérni, de csak abban az esetben, ha jól elsajátítjuk a fülhőmérő használatát.

Az izzadással sok vizet és ásványi sót veszít el a szervezetünk, ezért fontos, hogy ezeket folymatosan pótoljuk, igyunk meg legalább 2,5-3 liter folyadékot naponta. Ilyenkor a sok cukros tea és a gyümölcslé is megengedett, mert ha betegek vagyunk kevesebbet eszünk, viszont az energiára szükségünk van ahhoz, hogy ne gyengüljünk le. Fontos, hogy a folyadék tartalmazzon sót is. Ha egy kancsó teához egy kávéskanál sót teszünk, azt nem fogjuk megérezni, viszont megakadályozzuk, hogy az ásványi anyagok hiánya miatt legyengüljünk. Kifejezetten lázcsillapító hatású a fehérfűzfa-, a bodza-, és a hársfatea .

Csak vékonyan takarózzunk be, mert a vastag takaró akadályozza a hőleadást!

Gyakran szellőztessünk, hogy a bacilusokkal teli levegőt tisztára cseréljük!

A gyógyszeres lázcsillapítás mellett fontos, hogy természetes módszerekkel is csökkentsük a hőmérsékletünket. Alkalmazzunk hűtőfürdőt, hűtőborogatást!

Óvatosan válogassunk a patikában! Rengeteg vény nélkül kapható hatékony szert vásárolhatunk, azonban vigyázzunk arra, hogyan párosítjuk ezeket.  Előfordulhat, hogy azonos hatóanyagú szereket választunk különböző panaszokra...például a lázcsillapítók gyakran tartalmaznak fájdalomcsillapítót is.

Mindig figyelmesen olvassuk el a betegtájékoztatót! Így elkerülhetjük a hasonló hatóanyagok esetleges túladagolását!

-LaM-