Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Modern fóbiáink

2017-06-08

Korunk technikai vívmányainak fejlődése komoly szerepet játszik abban, hogy egyre több félelem keserítse meg az életünket. A szakirodalom több száz úgynevezett speciális fóbiát tart számon. A szakemberek szerint, ezek közül jó néhány civilizációs "zavar". Hogy ezeket az irracionális félelmeket betegségnek tekintjük-e vagy sem, attól függ, mennyire befolyásolják a mindennapi életvitelünket.

Rettegés a parkolástól:  az insistofóbia elsősorban a nőket sújtja. Ennek két oka is lehet. Egyrészt a nők térérzékelése gyengébb, mint a férfiaké, ezért sok esetben kevésbé pontosan becsülik meg a távolságot. Másrészt a nőket számos előítélet sújtja a vezetési technikájuk miatt. Vagyis a "nem tudsz parkolni drágám" címke önbeteljesítő jóslattá válhat. A parkolástól való félelem enyhébb esetben csak kisebb izgalmat okoz, míg  az erősebben szorongó sofőrök kizárólag olyan tágas "védett" helyre  állnak be, ahol nincs másik autó, vagy biztosak benne, hogy a kiálláskor sem ütköznek akadályba.

Mi lesz, ha szembe jön a ruhám? Az idemofóbia a tömegtermelésből fakad. Ennek elsősorban a nők esnek áldozatul. a fóbiás nem képes egy légtérben maradni azzal, aki hasonló, vagy ugyanolyan ruhát visel, mint ő. A rémületes helyzet erős indulatokat válthat ki a betegből. A félelem hátterében az átlagtól való eltérési vágy is állhat.

Normofóbia:  A mobilmánia modern kori fóbia. Amikor valaki azért borul ki mert nincs térerő, vagy lemerülöben van a telefonja. Ha egy normofóbiás elveszti a mobilját, pánikrohamot is kaphat.

Mentsük, ami menthető. Kivel nem fordult még elő, hogy több órás munkája egy pillanat alatt "elszállt" a számítógép meghibásodása vagy egy váratlan áramszünet miatt. Nem alaptalan attól félni, hogy esetleg feleslegesen dolgoz(t)unk. Ésszerű elmenteni az  anyagainkat, de nem mindegy, hogy hányszor. A kényszeres mentés, a perdetofóbia egy idő után rögeszmévé válhat.

Aki kimarad, az lemarad? Az alterdissemofóbiában szenvedő attól retteg, hogy lemarad valamilyen információról. Enyhébb esetekben csak a kedvenc tv sorozatáról. A közösségi portálok lehetővé teszik, hogy folyamatosan figyeljük a világ eseményeit, ismerőseink életét. A fóbiás szeretne mindig képben lenni, ezért "kényszeresen" ellenőrzi az aktuális eseményeket, az üzenőfalát. A a baj, hogy a folyamatos "készenléti állapot miatt" elfelejt élni, részt venni más dolgokban.

-LaM-