Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Mozgással a cukorbetegség ellen!?

2017-10-17

Tényleg megvan a cukorbetegség gyógymódja?
A diabétesz népbetegség. Magyarországon minden 12 ember közül egy cukorbeteg, illetve kóros a cukoranyagcseréje. A cukorbeteg életében a rendszeres, túlzásba nem vitt testmozgásnak nagy szerepe van. Elhízás esetén, a megfelelő diétával együtt segít megszabadulni a fölösleges kilóktól, ez önmagában is szinte "gyógyszere" lehet a cukorbetegeknek.

 

A testmozgás jelentősége cukorbetegségben

A cukorbetegségben a mozgás a gyógyítás egyik eszköze is lehet. Fontos, hogy a diabéteszes, a betegségre hivatkozva ne hagyja abba a mozgást. Tornázzék naponta. Amikor csak teheti, sétáljon, ússzon, kiránduljon, végezzen házi- vagy kertimunkát. A fizikai aktivitás hatására nő a sejtek cukorfelhasználása és fokozódik a sejtek inzulin iránti érzékenysége. Ez azt jelenti, hogy a mozgás a normális, vagy mérsékelten emelkedett vércukorszintet csökkenti.

A nem inzulinnal kezelt betegek, főként a kövérek számára a rendszeres testmozgás komoly segítséget nyújthat mind a fogyókúrában, mind a testsúly megtartásában, ugyanakkor a vércukorszint is csökkenthető.A diétával és tablettával kezelt cukorbetegeknek a mozgás miatt kialakult túl alacsony vércukorszint kivédésére (hipoglikémia) nem szükséges többet enni, legfeljebb a tabletta adagján kell csökkenteni.

Az inzulinnal kezelt cukorbetegeknek azonban körültekintőbbnek kell lenniük, ha mozogni, sportolni akarnak. Ajánlatos a kezelőorvossal konzultálni, mi a teendő például a hosszantartó mozgás esetén. (egynapos gyalogtúra, kerékpártúra stb.)  A testmozgás után többnyire szükséges az inzulinadag csökkentése.

Rövid ideig tartó mozgás, pédául úszás esetén a tervezett mozgás előtt szénhidráttartalmú étel fogyasztása javasolt.

A diabéteszes ember megfelelő  diéta és kezelés, mérsékelt testmozgás, rendszeres életmód mellett ma már teljes életet élhet.

-LaM-