Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Neked melyik a szeretetnyelved?

2017-11-21

Üdvözléskor kezet nyújtunk egymásnak. Vigasztalásképpen megsimogatjuk a gyerekünk fejét,  a szeretet kifejezéséhez gyengéd simogatással kényeztetjük a partnerünket. Az érintéssel átlépjük az egymás közti határt. Olyan kapcsolatot létesítünk, ami túlmegy a nyelv, mint  a kapcsolatteremtés eszközének lehetőségein. Az érintés életelixír, melyre  mindannyiunknak szüksége van, hogy egészséges maradjon a testünk, a szellemünk és a lelkünk.

Neked melyik a szeretetnyelved, kérdezték tőlem a nemrég?

"Az öt szeretetnyelv" pár- és pszichoterápiai fogalmát, Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő és házassági tanácsadó alkotta meg.

A szeretetünket sokféleképpen kifejezhetjük. Érintéssel, szavakkal, mosollyal, odafigyeléssel, apró figyelmességgel, szívességekkel, az együtt töltött idővel. Ez mind jelezheti a másik iránti szeretetünket.

Chapman öt fő kategóriába sorolja ezeket:

  • Elismerő szavak: az elismerő, kedves, szelíd szavak nem a hízelgést jelentik ez esetben, hanem a bátorítást.
  • Minőségi idő: amikor osztatlan figyelmet szentelünk a másiknak, fontos az együttlét, ami nem csupán fizikai közelséget jelent.
  • Ajándékozás: nem az érték számít, hanem a kedvesség és az odafigyelés, az ajándékozás szimbóluma az, hogy odafigyelünk a másikra.
  • Szívességek: minden olyan cselekedet, ami megkönnyíti a másik életét,  rengeteteget jelent.
  • Testi érintés: a szeretet vagy törődés kifejezése lehet átölelés, hátba veregetés, kézfogás, a kar, váll vagy az arc figyelmes megérintése

A személyiségünk, környezetünk, a neveltetésünk persze hatással van  arra, hogy melyik az elsődleges szeretetnyelvünk, amivel leggyakrabban kifejezzük magunkat és amire magunk is a leggyakrabban vágyunk. Van úgy, hogy medicsérünk valakit, szívességet teszünk, örömöt okozunk a másiknak, mi magunk mégis valami másra vágyunk.

Chapman a személyes szeretetnyelvünket az idegen nyelvhez hasonlítja. Optimális kommunikáció akkor jöhet létre, ha mindkét fél megtanulja a másik szeretetnyelvét. Hiszen olyan ez, mint az anyanyelv. Ha két eltérő anyanyelvvel rendelkező ember találkozik, nem jön létre kommunikáció vagy csak nagyon nehezen. Ha egyikük megtanulja a másik nyelvét, akkor már működik a kommunikáció.

De az az igazán jó, ha mindkét fél megtanulja a másik  szeretetnyelvét.

-LaM-