Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Online vagyok, tehát vagyok

2017-02-06

FOMO! Így hívják az új civilizációs betegséget, amelynek a tüneteit egyre gyakrabban figyelhetjük meg a felnőtteken és a tinédzsereken egyaránt. Aki attól retteg, hogy mindenki más, valamilyen érdekes dolgot csinál nélküle, úgynevezett kimaradás-szindrómában szenved. Depresszióhoz, személyiségzavarokhoz vezethet, szélsőséges esetekben még akár alkoholizmushoz  vagy drogfüggőséghez is.
 

A FOMO létrejöttének  és kialakulásának nagyon sok köze van a modern kommunikációs csatornákhoz és a közösségi médiához (Facebook, Twitter). A szó jelentése: Fear of Missing Out, azaz rettegés attól, hogy lemaradunk valamiről. Az internet elterjedése óta minden korábbinál több információt kell feldolgoznunk nap mint nap. Mindenki szereti és követi a friss információkat. Csakhogy mire megtanultuk volna megfelelőképpen szűrni és szortírozni őket, hirtelen megjelentek a közösségi hálók. A világ híreihez hozzá adódtak a közeli és távolabbi ismerőseink mindennapi életének  apró-cseprő eseményei is, ami egyfajta állandósult aggodalmat okozhat. Hiszen ki az, aki képes követni ennyi hírt és eseményt? A sok lehetséges alternatíva közül melyiket válasszuk, kivel-mivel foglalkozzunk? Jó döntést hozunk-e, vagyis mi a legjobb számunkra, hogy ne járjunk rosszul?  Érezted már úgy, hogy ha nem ellenőrzöd folyamatosan a közösségi oldalakat, akkor kihagysz valamit? Hogy egyedül maradsz? Nem! Nem vagy egyedül! Ám egyedül maradsz, ha ennek az újfajta, le- és becsekkolási frusztrációnak, a FOMO-nak továbbra is hódolója leszel.

A FOMO nem azonos az internetfüggőséggel, az internetfüggőség betegség, amire akkor kell gyanakodni, ha az internet, a számítógép előtt töltött idő a mindennapi élet feladatainak  elhanyagolásához vezet. A FOMO ennél sokkal komplexebb jelenség. Egy általános és nem csak a fiatal korosztályra jellemző általános életérzés, amihez az infokommunikációs technilógia robbanásszerű fejlődése és elterjedése vezetett. Egy fiatal esetében például tipikus konfliktus helyzet lehet, hogy a baráti körök szombat esti bulijai közül melyikre menjen el...

Vagy a mostanában gyakran hallott kérdés: "Letiltottak volna?" Amikor óránként kényszeresen megnézzük, hogy az ismerőseink miket posztoltak a Facebookon és udvariatlanságnak érezzük, ha nem lájkoljuk "XY" gyerekének a 276.képét.

A fiatalabbak attól félnek, ha nem látják őket, akkor az olyan, mintha nem is lennének, mert a digitális identitásunk, ami az online hálózatokon belőlünk látszik, ami alapján be tudnak minket azonosítani.

Magyarországon saját nyilvántartásuk szerint  4 millió 800 ezer Facebook felhasználó van, ebből 52 százalék nő és 48 százalék férfi.

-LaM-