Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Rovarcsípés allergia

2017-07-13

A rovarcsípés nemcsak kellemetlen, hanem allergiát is okozhat, ami szinte mindig súlyos lefolyású. Megcsíphet bennünket szúnyog, darázs, méh, bögöly, pók, hangya, kullancs vagy akár medúza is. Leggyakoribbak a méhek és a darazsak okozta allergiás reakciók. Fontos tudni, hogy melyek ezek és a tünetek észlelésekor azonnal orvost, mentőt kell hívni!

Csípés esetén normális reakciónak tekinthető a vörös duzzanat, esetleg viszketés és a helyi fájdalom. Allergiás reakciónál azonban, az egész szervezet érintett lesz a gyulladásos folyamatokban. Enyhe esetben  az egész testre kiterjedő viszketés,  csalánkiütés és vizenyő léphet fel. Súlyos esetben szapora szívverés, vérnyomás esés,  zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. A tünetek észlelésekor azonnal orvost, mentőt kell hívni! Az allergia kimutatása vérből történik. Súlyos allergia esetén soha nem szabad  egyedül túrázni, vitorlázni, úszni és mindig legyen kéznél az adott allergiára felírt készítmény.

Csípés esetén az esetleg bent maradt fullánkot  távolítsuk el.  Helyét fertőtlenítsük, borogassuk és hűsítsük jéggel, majd kenjük be gyulladáscsökkentő krémmel. Legyen kéznél kalcium pezsgőtabletta és antihisztamin tabletta, mely a nem allergiásoknak is enyhülést hoz. Jó tudni: a méhek és a posztméhek csak védekezésből támadnak. A darazsázs, lódarázs viszont gyakran agresszív, csípéskor fullánkjuk nem szakad ki, így többször is szúrhatnak.

Megelőzésként: tartsunk be néhány fontos szabályt! Ne bolygassuk a rovarok fészkét, ne járkáljunk mezítláb a fűben (a méhek szívesen tartózkodnak ott is), ne hadonásszunk a rovarok elkergetésére, kerüljük a virágmintás holmik viselését és az erős illatok használatát!

-Lam-