Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Szükséges-e a vitaminkúra?

2017-02-03

A vitaminok és az étrend-kiegészítők korát éljük.  Egyesek szerint az egész csak üzlet, mások úgy látják, hogy ezek nélkül már nem lehet megőrizni az egészségünket. Kinek higgyünk? Valóban a tabletták fogságában élünk manapság?

A multivitamin tablettákkal szemben gyakori ellenérv, hogy az egészséges és változatos étrenddel, azaz  ha sok zöldséget, gyümölcsöt és fehérjét fogyasztunk, a szervezetünk természetes módon hozzájut a szükséges napi vitamin- és ásványianyag mennyiséghez. Ezért nincs szükségünk a rendszeres mesterséges pótlásra. Ez elméletileg talán igaz, ám a hétköznapok valósága ennél bonyolultabb.

Ha folyamatosan szedjük a vitaminokat, a szervezet leszokik a saját spontán előállító és felhasználó képességéről. Ezért jobb kúrákat tartani. Arra is figyelni kell, mit mivel párosítunk. Például a vashoz tanácsos  C-vitamint és folsavat  szedni. A B-vitaminok külön-külön kevéssé hatnak, okosabb együtt B-komplexként szedni.  Fontos a célzott pótlás. Az ideális az lenne, ha évente 1-2 alkalommal ellenőriznénk a szervezetünkben lévő vitaminok szintjét. A leletekhez igazodó vitaminkúra nagyobb biztonságot és eredményesebb kezelést tesz lehetővé.

Kinek mi ajánlott? A tápanyagszükséglete mindenkinek más. Függ az életkortól, a testfelépítéstől is.  Akadnak olyan helyzetek, amikor valaki egészségesen él és táplálkozik, ennek ellenére mégis vitaminpótlásra lesz szüksége.

Pédául: Több órás, rendszeres testedzéssel kimeríthetjük a szervezet vastartalékát. Aki egész nap irodában ül ,több D-vitaminra lehet szüksége,a vegetáriánusnak B vitaminra, aki kerüli a glutént, annak magnéziumra, a várandós kismamának meg folsavra.

A vitaminkészítmények nem váltják ki az egészséges étrendet. De hamburgerrel és gumicukorral akkor sem elégítjük ki a szervezet igényeit, ha naponta tömjük magunkba a kapszulákat,.

-LaM-