Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Te is frontérzékeny vagy?

2016-10-13

A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet. Tudományosan lehetetlen biztosan megjósolni, hogy egy adott egyénnél az adott fronthatás milyen panaszokat fog kiváltani. A legtöbb problémát azoknak az embereknek okozzák, akik gyengébb fizikummal,- idegrendszerrel,- immunrendszerrel rendelkeznek, esetleg hajszolt életvitelt folytatnak, illetve az idős és a bizonyos betegségben szenvedő felnőtteknek.
 

A front egy olyan légköri képződmény, amely ellentétes fizikai tulajdonsággal rendelkező légtömegek (mint hideg és meleg), találkozási vonalánál alakul ki. Az időjárási frontok kialakulását az időjárási elemek változása jelzi, mint a levegő hőmérséklete, páratartalma, a szél erőssége, és a légnyomás. Az időjárási frontok sok esetben hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. A fronthatások érzékeléséért a vegetatív idegrendszer a felelős, mégpedig oly módon, hogy a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer közötti egyensúly felborul. A fronthatások következményeként fellépő tünetek típusa és erőssége, minden embernél teljesen egyéni. Sokan szerencsére nem érzik az időjárás változását, azonban van, akiknél a fronthatások előidézik, míg másoknál felerősítik az egyébként is meglévő betegséget.

Melegfront:Melegfront alakul ki, ha a meleg légtömeg a hideg légtömeg fölé siklik a légköri határfelületen. A levegő hőmérséklete és a páratartalma magasabb lesz, míg a légnyomás lesüllyed. Sok esetben a melegfront esőt is hoz magával, amit gyakran kísérhetnek mennydörgések, villámlások, esetleg zivatarok is. A frontérzékenyek a melegfront hatását már pár órával a front érkezése előtt érezhetik. A leggyakoribb tünet a fejfájás, migrén, de okozhat a meleg front ingerlékenységet, álmatlanságot, vérnyomáscsökkenést, lelassult koncentrációt, és depressziós tüneteket is. Meleg időjárás esetén fontos a kellő mennyiségű folyadékpótlás.

Hidegfront: Hidegfront esetén a hideg légtömeg elmozdul a meleg légtömeg irányába, és alatta helyezkedik el, melynek következtében intenzív légáramlások keletkeznek a határfelületen. A levegő hőmérséklete és páratartalma lecsökken, míg a légnyomás a hidegfront megérkezéséig csökken, utána azonban emelkedik. A hidegfront érkezését gyakran viharos széllökések, esetleg záporok, zivatarok, vagy jégeső is kísérheti. A frontérzékenyek a hidegfront elvonulását követően éreznek frontra jellemző tüneteket. Megtalálhatók a hidegfront okozta tünetek között az ízületi panaszok mellett, a fejfájás, a reumatikus, a gyomor, a mellkasi fájdalmak, a vérnyomás emelkedése, vese vagy epegörcs, illetve gyakoribb lehet az asztmás, és az epilepsziás rohamok kialakulása. Kiválthat még a hidegfront, alvászavart, nyugtalanságot, de álmosságot és lassú reakciót is eredményezhet.

Kettős fronthatás: Kettős fronthatás esetén a hideg és a melegfrontok egyszerre vannak jelen a légkörben. Kettős fronthatás jelenlétekor a tüneteket mind a hideg, mind a melegfrontra érzékenyek egyaránt érezhetik. Jellemző tünetek a fejfájás, levertség, álmatlanság, ingerlékenység, lassúbb reakció, csökkent koncentráló képesség, de felerősödhet a depresszióra való hajlam kialakulása is. Kettős fronthatás esetén felerősödnek a reumatikus és a görcsös fájdalmak is.

Bizonyos általános idegrendszeri tünetek mindkét fronthatás esetében jelentkeznek, mint például a levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavar a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás.

-LaM-