Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Te mi vagy, alma vagy körte?

2016-12-20

Az, hogy melyik testrészünkre hízunk először, többnyire a génjeinktől függ. De abba beleszólhatunk, hogy mit kezdjünk örökölt hajlamainkkal. Nem mindegy, hol van a zsír...

A magyar lakosság 21 százaléka elhízott és további 40 százaléka túlsúlyos. Összességében tehát a lakosság 60 százaléka küzd súlyproblémával. Az elhízás egyike a 10 legjelentősebb egészségügyi problémának. A túlsúlyos emberek jóval gyakrabban küzdenek szív-és érrendszeri betegségekkel, fokozottabban ki vannak téve a diabétesznek, a rákos megbetegedéseknek is.

Te mi vagy: alma vagy körte? Nem mindegy, hogy hol van a zsír! Alapvetően két típusú elhízást szokás megkülönböztetni: Az alma alkatúak leginkább a hasukra,  mellükre, nyakukra, arcukra híznak, a körtéknek pedig elsősorban a csípőjükön,  a combjukon és a fenekükön rakódnak le a zsírpárnák. Az előbbi inkább a férfiakra, míg az utóbbi inkább a nőkre jellemző, de mindkét nemnél előfordulnak almák és körték is. A két típus nemcsak abban különbözik, hogy más testrészükre híznak, hanem abban is, hogy a zsírpárnák eltérően viselkednek anatómiailag, ezért más-más betegségre hajlamosak.

A hasi elhízásnál a zsír a szervek kösött, a hashártyában rakódik le, a körte típusnál meg a bőr alatt. A hasüregben található zsír azért veszélyesebb, mert hormonálisan sokkal aktívabb, mint a bőr alatti zsírszövet.

Az alama alkatú hasa nem attól fog fogyni, hogy felüleseket csinál, sokkal hatékonyabb a kézi súlyzós edzés, amivel minden izomcsoportjukat erősíthetik. A diéta mellett nekik az úszás, futás, gyaloglás, biciklizés ajánlott, vagy bármilyen sport, ami megdolgoztatja a szívet.

A körte alkatúaknak  a bőr alatt lerakódott zsírt a legnehezebb ledolgozni, ezért nekik jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a diétára. Emellett persze a zsírégető kardioedzésen felül alakformáló edzéseket is kell végezniük.

-LaM-