Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Tiltólistán a ropi nők!

2016-06-17

Kitiltják a bikini-modelleket a londoni metróból, mert a modell alkatú nők fürdőruhás képei zavarhatják azokat, akik testképzavarral küzdenek.

„Két tizenéves lány apjaként különösen zavarnak az olyan reklámok, amik megszégyenítik az embereket – különösen a nőket –, és elérik, hogy szorongjanak a saját testük miatt. Itt az ideje, hogy ennek véget vessünk" – mondta Sadiq Khan, ( a májusban megválasztott új londoni polgármester) aki azt is elárulta, hogy a londoni közlekedési hatósággal már dolgoznak egy szervezet létrehozásán, ami a reklámokat fogja ellenőrizni.

A nők többsége örökös harcot folytat a testével. A testképzavarok azonban nem a kilókról szólnak. Mindig érzelmi problémát jeleznek, tünetek csupán. A megoldáshoz gyakran mélyre kell ásni, sokszor egészen a gyerekkorig. Testsúlytól függetlenül manapság minden lány még vékonyabb szeretne lenni. Ennek pedig vagy egy étkezési zavar lesz a következménye, vagy öngyűlölet. A testképzavarok hátterében önértékelési problémák, kisebbségi komplexusok, megfelelési kényszer és egyéb fel nem dolgozott érzelmi problémák húzódnak meg.

A testképzavarok és az azokból adódó étkezési zavarok orvosilag elfogadott típusai a következők:

Étkezési zavarok:

Anorexia nervosa - Az anorexiában szenvedők rettegnek attól, hogy akár csak egy deka is felmenjen rájuk, ezért éheztetik magukat. Torz önképük van: amikor már csontsoványak, akkor is túlsúlyosnak látják testüket. Az anorexiás lányok menstruációja elmaradhat, csontozatuk gyengülhet, bőrük tönkremegy. A betegség komolyan leterheli a szívműködést, ezért elszenvedői sajnos gyakran szívinfarktusban halnak meg.

Bulimia nervosa - A bulimiások nagy mennyiségű táplálékot vesznek magukhoz rövid idő alatt. A habzsolás után lelkifurdalás tör rájuk, ezért gyorsan meg akarnak szabadulni az ételtől. Ezt általában hánytatással, túlzott testmozgással, koplalással vagy hashajtóval érik el. A bulimiások az esetek többségében nem túlsúlyosak, de nem is feltétlenül kórosan soványak. A bulimiának súlyos fiziológiai veszélyei is vannak: megsérülhet a nyelőcső a gyakori hánytatástól, a gyomorsav pedig tönkreteszi a fogakat. A hányás és hasmenés emellett kiszáradást és vesekárosodást is okozhat. A belek elgyengülhetnek, ami az anyagcserét is erősen befolyásolja.

Manorexia - A férfiaknál jelentkező anorexia vagy bulímia. Diagnosztizálása nehezebb, mert a férfiak nagyobb izomzattal rendelkeznek a nőknél és ritkábban kérnek orvosi segítséget.  Náluk gyakoribb az edzéssel kompenzálás.

EDNOS (Eating disorder not otherwise specified) - Nem érvényes rájuk pontosan a bulímia és anorexia minden jellemzője, de étkezési zavarokkal küzdenek. Például: minden anorexiás tünet náluk is megjelenik, de nem marad el a menstruációjuk. Vagy kevés étel után is meghánytatják magukat, esetleg kiköpik az ételt mielőtt lenyelnék. Ide tartozhatnak a BED-ben szenvedők.

Falászavar (Binge Eating Disorder, BED) - a BED-ben szenvedő annyiban különbözik a bulimiás betegtől, hogy a falási roham után elmarad az ételtől való megszabadulás, hánytatás. Ez a fajta étkezési zavar még gyakoribb, mint az anorexia és a bulimia.

Pica - fogyasztásra nem alkalmas dolgok iránti sóvárgás. A betegek papírt, ragasztót, krétát, szappant rágnának, ennének, egy szóval bármit ami nem étel és nem tápláló.  A pica általában csecsemőknél és gyerekeknél alakul ki.

Testképzavarok:

Diszmorfofóbia (testdiszmorfiás zavar)- A beteg egyes testrészeit torznak látja a tükörben. Nem a teljes testével, csak egy adott testrészével van gondja, de azzal folyamatosan foglalkozik, amiatt aggódik. Sokan elmennek kivizsgálásra és a negatív eredmények, az orvos megnyugtatása sem segít nekik, a pszichológusi segítséget pedig teljes mértékben elutasítják. 

Fatorexia - A beteg a a tükörbe nézve karcsúnak látja magát, pedig túlsúlyos. Nem vesz róla tudomást, sőt testhez tapadó ruhát visel, hogy jobban kihangsúlyozza vonalait. Ezzel a probléma csak az, hogy a túlsúly egészségügyi problémát is okozhat. Az anorexiával szemben a különbség az, hogy itt pozitív önértékelés társul a rossz egészségi állapothoz.

Izomdiszmorfia (inverz anorexia) -  Főleg konditerembe járó, gyúró férfiakat érintő betegség. Az illető sose elégedett a testével és előfordul, hogy szteroidokat is szed az izomtömeg növelésére. Itt nem az edzés a baj, hanem a rögeszme, hogy egész életük e körül forog és nem veszik észre, hogy már rég elérték céljukat.

Biománia, ivászat, éjszakai habzsolás:a hagyományos testkép és étkezési zavarok mellett vannak olyan specifikus tünetekkel és viselkedéssel járó betegségek, amelyek szintén megkeserítik elszenvedője életét (hiába nem szerepelnek a hivatalos diagnózisok listáján).

Purging disorder (purgáló zavar- hánytatás) - a bulimiától csak annyiban különbözik, hogy nem előzi meg falás roham. Az elszenvedője "csupán" rendszeresen meghánytatja magát, hogy megszabaduljon a szerinte felesleges kilóktól.

Rumination (rumináció - "kérődzés") - elsősorban csecsemőknél jelentkezik, étkezési zavarként. Felnőtt korban a beteg felöklendezi a lenyelt falatot,  majd újra rágja és visszanyeli, vagy kiköpi.

Diabulimia - a cukorbetegségben szenvedők között akad olyan, aki a fogyás miatt nem adja be magának az inzulint. Ez valóban fogyáshoz is vezet, mivel a szervezet így kevesebb szénhidrátot tud feldolgozni. Ezzel a beteg vércukorszintje azonban követhetetlenné válik, és halálos következményekkel járhat.

Food maintenance (étel felhalmozás) -Főként a szegénysorban felnövő gyerekekben alakul ki ez a betegség. Amikor ételhez jut a beteg, behabzsolja még akkor is, ha nem éhes, vagy ha rosszul lesz tőle (vagy felhalmozza, elraktározza valahol).

Night eating syndrome (éjszakai evés szindróma) - teljesen felborult biológiai ritmus. A reggeli anorexiát éjszakai habzsolás követi. A betegséget az álmatlansággal (insomnia) kötik össze.

Orthorexia nervosa (biománia) - elszenvedője betegesen ragaszkodik a bio ételekhez. Több féle diétát kipróbálnak, de egyik mellett sem ragadnak le. Egész napjuk az étkezés megszervezése körül forog. Veszélyes lehet, hiszen a minőséghez olyannyira ragaszkodnak, hogy ha nem találják meg a nekik tetszőt, nem is esznek.

Drunkorexia (alkohollal fogyás) - Elsősorban üzletasszonyokat, multiknál vagy felsőbb körökben dolgozó nőket érinti, akik úgy gondolják adott alkalmakkor illik alkoholt fogyasztaniuk. Így a szilárd ételeket teljesen mellőzik és alkohollal viszik be a napi kalóriamennyiséget. Ezt követi a túlzott tornázás, fitnessz edzésre járás vagy annyi alkohol bevitele, amitől már hányniuk kell.

Pregorexia (terhes kismamák betegsége) - A terhes kismama fél, hogy a terhessége alatt és után nem tudja megőrizni alakját így eszeveszett edzésbe és diétázásba kezd. Ezzel nem csak a maguk, de a magzat egészségét is veszélyeztetik, hiszen a hiányos tápanyagbevitel miatt nem biztos, hogy egészségesen tud fejlődni.

A manorexia ellentéte: Adonisz komplexus - A férfiak túl vékonynak látják magukat, ezért egyre nagyobbak szeretnének lenni. Vékonynak és gyengének látják magukat akkor is, ha már izmuktól szétreped minden ruhájuk. Ezért nem riadnak el a doppingszerek használatától, amit a legtöbb esetben túlzásba is visznek.

»A vékony a gyönyörű.« Kétségkívül mindegyikünk lelkébe beleivódott már ez a néhány szó...

Aki nem jár balettórákra, ugyanúgy találkozik ezzel a bizonyos mondattal, hiszen szinte mindenhonnan az árad felénk, hogy a vékony nő a gyönyörű. Ezt látjuk a filmekben, a kifutókon, a tévében. És persze, mivel minden nő gyönyörű szeretne lenni, így soha nem fogja magát annak tartani, míg elég vékonynak nem érzi magát. A hangsúly az elég vékonyon van.

De valóban ezt kell követnünk? Csak vékony nő lehet  Ideál-kép?