Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Töri, matek, fizika, meditáció?

2014-04-28

„Ha a világon minden 8 éves gyereket megtanítanánk meditálni, egy generáción belül eltűnne az erőszak a földről”

Dalai Láma 

Az új nemzeti alaptantervben már tananyagként szerepelnek a meditáció és az egyéb stressz kezelő módszerek. A tervek szerint a testnevelésórák részeként tanulják majd meg a diákok a relaxációt – ami lehet aktív és passzív –, az imaginációt és a meditációt. Előbbinél képi folyamatok és a képzelet bevonásával, utóbbinál kiüresített tudatállapot elérésével zajlik a belső munka. Szeptembertől fokozatosan vezetik majd be a relaxáció oktatást az iskolákban, elsőtől tizenkettedik osztályig. Nagyjából kétszáz tanár már elvégezte azt a továbbképzést, amely alapján taníthatnak majd meditációt és relaxációt az iskolában.

A belső figyelem, az önkontroll, a testtudat kialakítása, a fizikai aktivitás támogatása, valamint az érzelmi-akarati tulajdonságok fejlesztése, a feszültségoldás, a stressz kezelés és az agresszió megelőzése az általános cél.

A relaxáció és meditáció nem lesz kötelező tantárgy, és szabadon választható kerettanterv sem készült hozzá. Az iskola dönthet úgy, hogy a relaxációhoz kapcsolódó ismereteket nemcsak a testnevelésórán, hanem a szabad időkeret terhére, akár önálló tanóra keretében is oktathatja.

Dr. Bagdy Emőke a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület elnöke, a program egyik kidolgozója szerint a rendszeres relaxáció megkönnyíti a gyerekek számára a tanulást, "kevésbé lesznek idegesek, testük és lelkük egyensúlyba kerül". Hozzátette: nem a keleti kultúrából ismert eljárásokra kell gondolni, létezik "keresztény meditáció" is, illetve minden gyakorlat rendelkezik tudományos alapokkal. A legkisebb diákok a relaxációt játékos formában, mesével és mozgással egybekötve végeznék, a felső tagozatban már szerepet kapna az interaktivitás is, "a középiskolások pedig olyan szintre érnének a témában, amelynek komoly egészségvédelmi hatása van" - tette hozzá.

Akadnak, akik aggódnak a meditáció szellemi háttere miatt, és veszélyesnek tartják azt a keresztény hitre nézve, de félelmeik vélhetően alaptalanok, mivel nem valószínű, hogy a tornaóra keretébe bele lehetne préselni az ősi keleti bölcsek tudását, és hogy a nebulók megvilágosodnának a bordásfalak tövében. Ezzel szemben kaphatnak egy egyszerű, több szempontból hasznos és egészséges módszert a mindennapi feszültségek oldására.

forrás: hvg.hu

 

 

kiegészítés:

Értelmetlen meditációt tanítani az iskolában?  (stress.blog)