Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Válogatott hulladékok

2017-02-01

A szelektíven gyűjtött hulladék újrahasznosításával nemcsak energiát és elsődleges nyersanyagot takarítunk meg, hanem csökkenthetjük a nemkívánatos hulladékhegyeket is. Magyarországon a hulladéknak maximum a 25 százalékát gyűjtjük szelektíven, míg ez  az arány a nyugati országokban 50 százalék felett van, sőt a "legzöldebbnek" tartott Észak-Európában eléri a 70-80 százalékot is.

Bár napjainkban egyre több szó esik  a szelektív hulladékgyűjtés előnyeiről, a környezetvédelemmel foglakozó szakemberek a téma kapcsán mindenekelőtt azt hangsúlyozzák: a legjobb hulladék valójában az, ami nem keletkezik. A legfontosabb a hulladékmegelőzés, azaz a környezettudatos fogyasztás és a termelés fontossága. A hulladék keletkezését akaratunk ellenére sem kerülhetjük el, ám a szelektív gyűjtés: a papír, fém, üveg és a múanyag "szemét" különválogatása segítségével környezetbarát  módon válhatunk meg a feleslegtől. Az egyik legfontosabb szempont az újrahasznosítás. Ezért  elsősorban azokat az anyagokat gyűjthetjük válogatva, amalyeknek az újrafelhasználása megoldott. Ezeknek a hulladékoknak a nagy része az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek csomagolóanyagai. Az újrahasznosítás számos előnnyel jár.. Megkíméli a természetes erőforrásokart, elsődleges nyersanyagot, energiát takarít meg és nem utolsó sorban csökkenti a nemkívánatos hulladékhegyeket.

Hazánkban a papírhulladkból jellemzően hullámkarton készül, illetve különböző egészségügyi papírok. (Wc-papír, kéztörlő, papír zsebkendő) A műanyagok a legkülönfélébb használati tárgyak formájában kerülnek vissza a háztartásokba. (kertészeti áruk, vödrök, zsákok)

A fémhulladékból autóalkatrészt, ipari alapanyagot gyártanak, az üvegből pedig újra öblösüveget.

Emellett sokszor a szelektív hulladék meglepő formában "születik " újjá.  Például az ásványvizes palack pulóverré alakul.

TÉVHIT, hogy a kukásautó a szelektív hulladékok begyűjtésénél összeönti a különböző kontémerek tartalmát!!!

-LaM-