Masszőrkereső

-

masszázshirdetés feladás itt

Blöki a pszichológusom!

2017-04-12

Gondolt már arra, hogy pszichológus helyett esetleg négylábúak segítségét kérje lelki problémái megoldásához? Ma már ez nem olyan meglepő, hiszen számtalan terápiának részesei lehetnek kedvenceink. A velünk élő állatok képesek segíteni pszichés problémáinkon, mert már jelenlétükkel is oldják a feszültséget, csökkentik a szorongást és egyszerűen már a látványuktól is jobb kedvre derülünk.

 

 

Ma már senkit sem lep meg, hogy az utcán vakvezető kutya kíséri a gazdáját. De  az még napjainkban is sokak figyelmét felkelti, ha egy mozgássérült ember mellet egy négylábú társ lépdel szájában a bevásárlókosárral. Ezt nevezk állatasszisztált aktivitásnak, vagyis ez nem terápia. Javítja az életminőséget, de nem gyógyít. Ezzel szemben az állatasszisztált terápia egy meghatározott fejlesztési folyamat része, kötött időtartamban végzik, egyénre szabott, célorientált és kizárólag szakember végezheti. Nem csak gyerekeket vagy testi sérülteket lehet vele fejleszteni, hanem értelmileg akadályoztatottakat is, valamint fellnőttek pszichés betegségeinél is hatékony kiegészítő kezelés lehet.

A kedvenceink közül a két legkedvesebb  és legismertebb terápiás állat a kutya és a ló. A kutya terápiás alkalmazásánál hamar kiderült, hogy a speciálisan kiképzett kutyák szinte minden korú páciensnél képesek jó eredményeket elérni. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a kutya más fajtól is hajlandó tanulni. Elfogadja az ember irányítását és engedelmeskedik, és mivel gyorsan kialakul a kötődés, hamar ráhangolódik a páciensére, keresi a szemkontaktust és érti a gesztusokat is. Fontos tudni, hogy valódi terápiába csak olyan kutya vonható be, amely letette a kétlépcsős terápiás vizsgát. Így biztosak lehetünk abban, hogy a kutya kontroll alatt tartható, bármi is történjék.

A lovasterápiát a szerint kategorizáljuk, hogy mi a terápia célja. Lóval dolgozhat pszichológus, gyógypedagógus, vagy akár gyógytornász is. A lovas pszichoterápia során a beszélgetés az elsődleges, amit például gyakran összekötnek a ló megtisztításával. Majd ez után következik a valódi oktatás. A hippoterápiát kimondottan mozgásszervi betegségek gyógyítására használják, gyógytornászból képzett terapeutákkal. A lovasterápia harmadik típusa magatartászavarok és érzékszervi problémánál nyújthat segítséget. Így a vakok, siketek és az értelmi sérültek is fejleszthetőek ezzel a módszerrel.

Fontos, hogy a terápiás állat nem lehet agresszív és talán a legfontosabb, hogy a gazda mindig kontroll alatt tudja tartani a kedvencét.

-LaM-